[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/100x73\/sabina-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-5.jpg","size":"384.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/100x73\/sabina-7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-7.jpg","size":"356.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/100x73\/sabina-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-4.jpg","size":"367.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/100x73\/sabina-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-2.jpg","size":"400.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/100x73\/sabina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina.jpg","size":"493.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-7_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/100x73\/sabina-7_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-7_1.jpg","size":"392.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/100x73\/sabina-6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/21\/sabina-6.jpg","size":"327.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Sabina Sidro: Kad je posao u pitanju onda sam 100 posto Njemica

 U svom poznatom automobilu  ugostila je neke od najvećih balkanskih zvijezda sa kojima tokom vožnje vodi zanimljive razgovore o raznim temama. Emisija je vrlo brzo osvojila gledaoce, a u fazi pregovaranja je i za novi projekat. Za Sabinu smo pripremili  33 pitanja :

1 Rođeni ste u Njemačkoj, ali ljubav prema BiH je ogromna?
- Očigledno. Ta ljubav je jedino objašnjenje zašto Njemica sa dobrim poslom dolazi u BiH da bi radila produkcije. Šalu na stranu, emotivno sam vezana, pošto sam ovdje nezaboravno djetinjstvo provela i zato što je to voljena domovina mojih roditelja.

2 Vodite emisiju „Star in the cars“. Čiji je to koncept i pojasnite o čemu se radi, gdje se emituje?
- Koncept je moj, mada se orijentiše na svjetski koncept Jamesa Cordena „Carpoolkaraoke“. Ipak, meni je to bila inspiracija i rekoh sebi: „Sigurno James neće doći da snimi naše zvijezde, onda ću ja to preuzeti.“

3 Kako ste došli na ideju baš za to?
- Pa, kao što sam već rekla bila mi je inspiracija „Carpoolkaraoke“. Prvi gost je bio uspješni glumac u Njemačkoj, Edin Hasanović. Nakon te jedinstvene vožnje u Berlinu rekla sam sebi: „Ovo moram pokrenuti na Balkanu.“

4 Recite nam neka od imena koje ste do sada ugostili?
- Sama se sebi divim kad pomislim koga sam već sve ugostila. To su vrhunski Halid Bešlić, Hanka Paldum, Tifa, Toni Cetinski, Laka i Mirela, Dubioza Kolektiv i jedna od najvećih zvijezda, Lepa Brena.

5 Koga biste posebno izdvojili?
- Ja sam dijete 80-tih. Odrasla sam u tim zlatnim vremenima i naravno da sam, kao svaka djevojčica moje generacije, obožavala Lepu Brenu. Kada je došao dan da je snimim, imala sam ogromnu tremu. A Brena mi je pokazala zašto je najveća zvijezda. Bez ikakvih menadžera zvala me je direktno i totalno ljubazno i opušteno se predala konceptu emisije. Definitivno bih nju posebno izdvojila!

6 Možete li nam reći neku zanimljivost ili anegdotu koja je izrezana u montaži pa je nismo vidjeli?
- O, pa sad ste me uhvatili i moram paziti da ne kažem ništa pogrešno. Pa jeste tu bilo nekih trenutaka, pošto se moji gosti, kad uđu u auto, vrlo brzo opuste i desi se da nešto kažu što u normalnom intervju ne bi rekli. Tako da će to ostati naša tajna.

7 Bude li problema sa gostima, da li neko odbije poziv?
- Problema ne, ali bilo ih je koji su odbili poziv, što ja razumijem. Nije za svakoga ludovanje u autu. Inače se zna desiti da uđu u auto i bukvalno nemaju pojma o kakvoj emisiji se radi, i gdje se to emituje, što je tako bilo kod Marije Šerifović. Na kraju je baš taj razgovor ispao jako zanimljiv.

8 Možete li najaviti neko ime iz budućih epizoda?
- Mogu vam reći da sam trenutno stala sa produkcijom. Saradnja sa N1 se za sad neće nastaviti, a šta budućnost donosi još ne znam. Prvo se vraćam kući u Njemačku, pa ću vidjeti kada se opet vraćam sa opremom i poznatim autom. Možda to može biti uskoro, ali još ništa ne znam konkretno.

Ko Vam pomaže u realizaciji?
- Ja sam workaholic i perfekcionista, tako da je teško sa mnom raditi. Ali postoji još jedna osoba sa kojom sarađujem već 10 godina u Njemačkoj. Neno je zadužen za kamere i pratnju u toku snimanja. A moja sreća da je i on sa Balkana i većinom je mogao biti prisutan u toku snimanja. Znalo se desiti da sam sve morala sama uraditi. Ugraditi kamere, pripremiti kamernu sliku, ton, voditi emisiju i montirati.

10 Bude li problema u saobraćaju jer nismo baš poznati po vozačkoj kulturi?
- Do sada ne. Da kucnem! Ako se pojavi neki nestrpljiv vozač, brzo se smiri kad ugleda zvijezdu u autu i kamere.

11 Da li su rute unaprijed određene ili to odlučujete u vožnji?
- Većinom jesu, pošto moramo tačno isplanirati sat vremena snimanja.
Desilo se nekoliko puta da su me zvijezde zeznule. Sa Halidom sam htjela da se provozam kroz centar Sarajeva, ali je on odlučio da odemo do njegove rodne Romanije, tako da smo se, umjesto sat vremena, taj dan vozali četiri sata.

12 Ima situacija kada ni Vi niste za volanom?
- Pa, ima onaj klasični balkanski problem: „Čuj da mene žena vozi.“ Ovim putem lijep pozdrav mom dragom gostu Žeri iz Crvene jabuke. Loš sam suvozač, tako da razumijem ako neko odluči sam da vozi. U Breninom slučaju je to bilo i dobro objašnjeno sa njene strane. Odlučila je da se vozimo njenim kolima, tako da ja to vozilo svejedno nisam mogla voziti, a i, iskreno, bila sam premala za taj ogromni džip.

13 Ima li išta „njemačko“ u Vama?
- Kako da nema! Kad je posao u pitanju onda sam 100% Njemica. To je rad, disciplina, perfekcija. Tako da je i za mene bio veliki izazov raditi na Balkanu. Znači, ja bih davno počela raditi, a njima se još pije kafa.

14 Ako zanemarimo standard i plate, koje biste navike Nijemaca rado presadili Bosancima i Hercegovcima?
- Rad, disciplinu i čistoću. Ubija me to smeće po našoj lijepoj domovini.

15 Šta je zapravo Carpool Karaoke?
- Pjevanje u autu bez obzira da li znate pjevati ili ne, u što se možete uvjeriti u emisiji na youtube/Sabina Sidro. Ovim putem se izvinjavam svim gledaocima koji trpe moje pjevanje toliko dugo.

16 Koliko generalno provodite vremena u BiH, a koliko u Njemačkoj?
- Otkad sam počela raditi emisije, recimo da sam ukupno boravila pola godine u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

17 Čime se bavite dok ste u Njemačkoj?
- Studirala sam glumu, ali se nikad nisam bavila time, barem poslovno. Radim zajedno sa sestrom i Nenom produkcije i marketing.

18 Šta kažu analize, iz kojih zemalja su najčešći posjetioci yotube kanala?
- Iz Bosne, ali ima i puno iz Njemačke. Tako da me moje dvije domovine prate, što mi je drago.

19 Koliko online prezentacije, društvene mreže i blogovi mogu pomoći promociji neke zemlje?
- Puno! Kad je moja sestra, koja je inače novinarka u Njemačkoj, pokrenula portal Balkanblogger u kratko vrijeme je bilo mnogo posjetitelja portala koji su bili zahvalni za taj portal, pošto su bolje upoznali njima nepoznati Balkan. Trenutno ne radi puno na portalu pošto je poslovno jako zauzeta, kao i ja, ali nadam se da ćemo opet naći vremena da mu se posvetimo.

20 Šta je bilo sa Balkanbloggerom?
- Recimo, mala kreativna pauza.

21 Čemu je on bio posvećen?
- Bio je za njemačke čitaoce koje zanima naša zemlja.

22 Planirate li to nekada opet aktivirati?
- Definitivno, samo što smo sad okružene drugim produkcijama, tako da je 24 sata dnevno premalo da bi se posvetili svim projektima.

23 Šta pitaju posjetioci?
- Pitaju uglavnom koju destinaciju bismo im preporučili i koju hranu. Balkanska kuhinja je omiljena tema.

24 Kakva je Sabina privatno?
- Neumorna. Moram reći da sam se radovala stariti, pošto su rekli da je čovjek mirniji i opušteniji. No, kod mene je to suprotno. Volim druženje, pjesmu i ples, što ne mora značiti da mi treba puno ljudi oko mene. Imam par najboljih prijatelja, mada su se i kroz ovu emisiju stvarala prijateljstva. Ipak, muzika spaja ljude, tako da su mi i dan-danas Damir Imamović, Milan Pavlović i Edin Hasanovićo stali dobri prijatelji. Znam biti i naporna. Užasno sam nestrpljiva, ali sam uglavnom uvijek za šalu spremna.

25 Kakva su interesovanja izvan ovoga što radite?
- Obožavam fotografiju, modu i crtanje.

26 Imate li omiljene destinacije u BiH i Njemačkoj?
- U BiH obožavam sve oko Neretve, Drine, Vrbasa. Definitivno su rijeke blago naše države i svaki put kad prolazim tim putem oduševim se tom ljepotom (osim smeća koje upropasti tu lijepu sliku). Ali sam emotivno vezana za Sarajevo i Doboj, gdje sam provela djetinjstvo, tako da moji njemački prijatelji uglavnom upoznaju ta dva grada. Definitivno svako mora otići u Hercegovinu. Svakom bih preporučila da obiđe cijelu BiH. U Njemačkoj sam se zaljubila u grad Hamburg, gdje sam osam godina živjela. Ali, ako ste vezani za BiH kao ja, onda je pametnije da živite u južnoj Njemačkoj. Brže stignete kući. Tako da sam se vratila u rodni Augsburg, gdje mi mama i sestra žive.

27 Kojim biste sloganom pozvali turiste u BiH?
- Nezaboravna zabava uz jedinstveno društvo.

28 Čega se najradije sjećate iz djetinjstva?
- Budila sam se uz miris ćevapa koje je moj dedo nama (sestri i dva rođaka) kupio za doručak. Igra na cesti do pola noći. Svaki put sam plakala kad sam se sa roditeljima morala vraćati u Njemačku.

29 Kakvi ste sa pravljenjem bh. specijaliteta?
- Grozna. Sigurno je to jedan od razloga zašto se nisam udala.

30 Na šta nikada ne žalite trošiti novac?
- Na putovanja. Ja sam kosmopolit i jedino sretna ako sam na putu.

31 Lični fejsbuk profil Vam je posvećen isključivo poslu. Imate li i neki privatni?
- Imam. Dala sam si i drugo ime, ali me ljudi ipak nađu. Jedno vrijeme sam prihvatala poziv za prijateljstvo, pa sam se odmah razočarala. Neke totalno glupe poruke u inboxu, čak su me zvali preko fejsbuka, do tada nisam ni znala da ta funkcija postoji, tako da sam ih morala sve blokirati. Primam samo ljude koji su prijatelji mojih prijatelja. Slobodno pratite stranicu Sabina Sidro, inače odgovaram na sve lijepe poruke koje mi ljudi šalju.

32 Za muškarce kojima romatnika nije jača strana, šta je po Vama najbolji osmomartovski poklon?
-I njima mora biti jasno da bez romantike ne ide. Znači, nema izgovora. Obucite najbolji sako, košulju i ispolirane cipele i dočekajte je. Recite joj da ima pola sata da se sredi i da imate iznenađenje za nju. Rezervišite najbolji stol u omiljenom restoranu. Otvorite joj vrata. Prije nego što sjedne namjestite joj stolicu. Pitajte prvo nju šta želi da pije, šta da jede. Nasmijte je. Kad krenete kući, ne zovite taksi, nego krenite pješke. Zapjevajte omiljenu pjesmu i plešite sa njom... Znam, da to zvuči filmski, ali ako smo iskreni: Ovo stvarno nije veliki izazov, a za nju će sigurno biti nezaboravan Osmi mart. Kratko, budite džentlemen!

33 Vjerujem da imate raznih ideja nevezano za „Star in the car“ koje čekaju realizaciju. Možete li nam otkriti neku od njih?
- I ako bih željela da vam otkrijem tajnu, ne mogu. Trenutno sam u razgovorima sa sponzorima i televizijskom kućom, tako da još ništa nije fiksno. Ako se dogovorim, čeka vas nova, jedinstvena produkcija, koju na ovim prostorima još niste vidjeli.

 

Podijelite ovaj članak!