[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/13\/l-f900e29df271497ac8a89ff83926209c.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/13\/100x73\/l-f900e29df271497ac8a89ff83926209c.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/13\/l-f900e29df271497ac8a89ff83926209c.jpg","size":"75.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Regionalna inicijativa 'Zajedno za rijeke' poziva na zaštitu slatkovodnog blaga jugoistočne Evrope

Regionalna inicijativa Zajedno za rijeke, koja je posvećena očuvanju 13 rijeka jugoistočne Europe, danas je predstavljena javnosti, a radi se o inicijativi koja naglašava značaj uključivanja lokalnih zajednica u te aktivnosti.

Naime, organizacija 'The Nature Conservancy' i šest partnerskih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije rade na uspostavljanju novih zaštićenih područja uz rijeke kako bi očuvali njihove prirodne, društvene i kulturne vrijednosti.

U jugoistočnoj Europi se nalaze neke od posljednjih divljih rijeka na kontinentu. One su žile kucavice zajednica i ekosistema koje osiguravaju pitku vodu, podupiru biološku raznovrsnost i čine život mogućim, navodi Centar za životnu sredinu u saopćenju za javnost.

Međutim, kako se nadalje navodi, danas su rijeke sve ugroženije zbog onečišćenja, uništavanja staništa, neodrživog razvoja i klimatskih promjena.

Riječ je o globalnom problemu koji ima lokalno rješenje: od 1970. godine, na globalnom se nivou brojnost populacija slatkovodnih vrsta smanjila za 83 posto, a izgubljeno je 30 posto slatkovodnih ekosistema.

- Naša inicijativa počiva na uvjerenju kako je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica ključno za djelotvornu i trajnu zaštitu rijeka - izjavila je Dragana Mileusnić, direktorica Programa za jugoistočnu Europu u organizaciji The Nature Conservancy.

Dodala je kako je uspostavljena saradnja s brojnim akterima, uključujući i nevladine organizacije, privatni sektor, lokalne zajednice i vlade kako bi se razvila kompletna i dugoročna rješenja za zaštitu naših rijeka.

Osim organizacije The Nature Conservancy, članovi inicijative su Centar za životnu sredinu, Udruženje Dinarica i Omladinski klub Novi val iz Bosne i Hercegovine, Ekološko udruženje Rzav iz Srbije, Eko-tim iz Crne Gore i Eko-svest iz Sjeverne Makedonije.

Inicijativa Zajedno za rijeke aktivno radi na zaštiti 13 rijeka u regionu s ciljem podsticanja novih lokalnih inicijativa za zaštitu rijeka.

Kroz naučna istraživanja i razumijevanje potreba i stavova lokalnih zajednica, inicijativa Zajedno za rijeke nastoji osigurati rano i transparentno uključivanje svih aktera poštujući pritom jedinstvene prirodne, društvene i kulturne karakteristike svake rijeke. 

- Kada se uspostavi zaštita i osigura dobro upravljanje zaštićenim područjem, to će biti direktan doprinos ispunjavanju međunarodnih obaveza na koje su se naše zemlje obvezale. Među njima vrijedi istaći Evropski zeleni plan, Zelenu agendu za zapadni Balkan i Kunming-Montreal globalni okvir za biološku raznovrsnost iz decembra 2022. godine - navodi se u saopćenju.

Inicijativa Zajedno za rijeke poziva pojedince, organizacije i zajednice iz regiona koji žele zaštititi svoje rijeke da im se pridruže.

- Zajedno možemo očuvati naše rijeke i zaštititi ih za buduće generacije. Pridružite nam se u zaštiti slatkovodnog blaga jugoistočne Europe - poručili su iz inicijative Zajedno za rijeke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!