[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/09\/l-e7525051976df802dea200d16036f200.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/09\/100x73\/l-e7525051976df802dea200d16036f200.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/09\/l-e7525051976df802dea200d16036f200.jpg","size":"69.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Gajić: Neka Dan okeana bude podsjetnik da je naša uloga kao čuvara mora ključna

Na Dan okeana neka nam prioritet bude razumijevanje i očuvanje krajnje fragilnih ekosistema u kojima ajkule igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže. Iako se ljudi često plaše njihove prisutnosti u vodama, ono što je zaista zastrašujuće jeste njihova neprisutnost – jer one održavaju zdravlje morskih ekosistema - kazao je za Fenu povodom 8. juna, Svjetskog dana okeana morski biolog i patobiolog Andrej Gajić.

Gajić je podvukao da se danas brojne vrste suočavaju s ozbiljnim prijetnjama, uključujući prekomjerni ribolov, gubitak staništa, zagađenje i neodrživi turizam.

- Više od polovine vrsta Mediteranskog mora ozbiljno je ugroženo izumiranjem. Kako bismo sačuvali te fascinantne morske stanovnike, nužno je uspostaviti održive ribolovne prakse, zaštititi ključna područja za razmnožavanje i migraciju ajkula te educirati javnost o njihovoj važnosti. Treba istaći da razumijevanje i očuvanje ajkula nije samo pitanje očuvanja bioraznolikosti, već i zaštite okeana kao cjeline. Stoga, neka Dan okeana bude podsjetnik da je naša uloga kao čuvara mora ključna. Kroz suradnju, znanstvena istraživanja i održive prakse, možemo osigurati opstanak ajkula i očuvanje ljepote i vitalnosti naših mora za buduće generacije - podvukao je Gajić u izjavi za Fenu.

Svjetski dan okeana se nezvanično obilježava od 1992. godine, kada je to predloženo na samitu "Planete Zemlje" održanom u Riju de Žaneiru. Međutim Ujedinjene nacije su praznik zvanično priznale tek 2008. godine.

Ujedinjeni narodi svake godine 8. juna obilježavaju Svjetski dan okeana, u čemu im se pridružuju mnoge zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Svjetski dan okeana obilježava se s ciljem podizanja svijesti i usmjerenjem globalne pažnje na važnost očuvanja zdravlja okeana, zatim kao prilika da se istaknu dobrobiti koje ljudska vrsta od njih uživa, ali jednako tako i da se upozori na utjecaj koji našim djelovanjem nanosimo okeanima.

Obilježavanjem Svjetskog dana okeana želi se istaknuti individualna, ali i zajednička dužnost i odgovornost da se prema okeanima (ali i prirodi općenito) odnosimo odgovorno i održivo, kako bi i buduće generacije mogle na jednak način u njima uživati.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!