[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/erdogan-oktobar-2019-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/100x73\/erdogan-oktobar-2019-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/erdogan-oktobar-2019-aa.jpg","size":"40.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Recep Tayyip Erdogan deset ambasadora proglasio ‘personama non grata’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je u subotu Ministarstvu vanjskih poslova te države da 10 ambasadora iz zapadnih zemalja proglasi “personama non grata“, zbog pozivanja na oslobođenje filantropa Osmana Kavale, javlja Al Jazeera Balkans.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. godine i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su u zajedničkom saopćenju 18. oktobra da se hitno riješi slučaj Kavale.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske ocijenilo je da je saopćenje neodgovorno i pozvalo ih je na razgovor.

- Dao sam neophodan nalog našem ministru vanjskih poslova i rekao šta se treba uraditi: ovih 10 ambasadora mora odmah biti proglašeno ‘personama non grata’. To ćete riješiti po hitnom postupku - rekao je Erdogan u obraćanju u gradu Eskisehir.

Kavala je prošle godine oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena s optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!