[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/05\/29\/startbih-2017052908184740-big.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/05\/29\/100x73\/startbih-2017052908184740-big.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/05\/29\/startbih-2017052908184740-big.jpg","size":"232.95","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Život / Gastronomija

Ramazanski somuni

Somun je vrsta malog hljeba – lepine, koji prema bosanskoj tradiciji zauzima važno mjesto na ramazanskom meniju. Mada se uvijek mogu kupiti u pekarama, somuni najljepše mirišu za vrijeme Ramazana. Zato se kaže da je miris somuna – miris Ramazana.

Razlika izmedju običnog i ramazanskog somuna je u tome što se ramazanski somuni posipaju ćurekotom, koji somunima daje poseban šmek, i čiji miris prosto mami ljude da svrate u pekaru. U islamskom svijetu ćurekot je izuzetno cijenjena biljka. Arapi je zovu Habbatul barakah (Blagoslovljeno sjeme), zato što je Poslanik Muhamed as, prema Hadisu izjavio da u sjemenu ćurekota-crnog kumina postoji lijek za sve bolesti izuzev smrti, te da ova biljka donosi sreću i blagostanje. Zato se tokom Ramazana ćurokot izdašno posipa po somunima.

Somun ili samun

Iako izvorno potiču iz Indije, somuni su u Bosnu stigli preko Turske, gdje se ovakva vrsta hljeba naziva pide, dok se u zapadnim zemljama somuni i njima slična tijesta zovu pitte. Pitica, samun, lepina, lepinja, okrugli hljepčići još su neki od naziva po kojima je somun poznat na ovim prostorima. Prema kazivanju Mufida Garibije čuvenog sarajevskog arhitekte i dobrog poznavaoca historije grada prvi somun u Sarajevu je spremio je Gazi Husrev - begov intendant, koji se prezivao Somun, pa je po njemu ova vrsta "siromašnog" hljeba dobila naziv. Somuni, stara bosanska porodica osmanskih korijena i danas žive u Bosni i Hercegovini, a najviše ih ima u istočnoj Bosni.

U Bosni postoji višestoljetna tradicija spremanja somuna. Premda se radi o najjednostavnijoj vrsti hljeba za koji je osim brašna potrebno malo soli i vode, pravi ramazanski somun mogu spremiti samo majstori svog zanata. Stoga svaka čaršija ima svoju pekaru, u kojoj se spremaju najbolji somuni. U Sarajevu ih je nekoliko i smještene su u starom dijelu grada izmedju Baščaršije, Bistrika i Kovača.

Priprema somuna


O kvalitetu somuna osim tijesta odlučuje i vatra na kojoj se somuni peku. Bilo je pokušaja da se somuni peku u pećima na struju, naftu ili plin, te da se u potpunosti modernizira njihova priprema i pečenje. Medjutim, praksa je pokazala da su somuni najbolji kada se peku u starinskoj peći na drva, te je to još jedan od razloga zbog kojeg su somuni posebni.

Sama priprema somuna oduzima daleko više vremena od pečenja. Tijesto se mijesi hladnom vodom, a peče na vrlo visokoj temperaturi do 500 stepeni Celzijusa. Na ovako jakoj vatri somun se peče od 45 sekundi do 2 minute. Prilikom stavljanja somuna u pećnicu i njihovog vadjenja pekari koriste velike drvene lopate, s dugačkom drškom.

Somun je posebna vrsta hljeba jer po sebi ima po sebi šare u vidu mrežice koja podsjeća na mušebak (drvena rešetka na prozorima ženskih prostorija u muslimanskoj kući). Mrežice na somunu prave se pomoću duge metalne šipke omotane u bijelo platno i iste su od kada ih je prvi put iscrtao Gazi Husrev - begov intendant. Ne zna se zbog čega, ali u svim pekarama somune uglavnom mijese i peku muškarci.

Jednostavan, a ipak poseban

Mnogi se pitaju u čemu je tajna ramazanskih somuna. Recept za njihovo spremanje je veoma jednostavan: brašno, hladna voda, so, malo šećera, kvasca i ćurekota. Tako jednostavan, a tako poseban. Somuni se još uvijek mijese ručno i spremaju na isti način kako su se spremali stotinama godina unazad. U svaki somun umiješana je mrvica ljubavi pekara koji žuri da spremi što više ramazanskih somuna, kako bi nahranili kupce, koji bez obzira na vjeru i naciju, u redovima strpljivo čekaju pred pekarom na svoju porciju somuna. Pravi somun osim po mirisu, prepoznaje se i po tome što je veoma tanak, spužvast i malo garav od vatre. Zato se nemojte iznenaditi kada vidite komšije koji radi somuna putuju s jednog kraja grada na drugi. Iftar nije iftar ako na sofri nije vruć somun. Tako je u Bosni oduvijek bilo, tako će i ostati.

Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete piticama, hljepčićima, samunima, lepinom ili lepinjom somuni su obavezno jelo na trpezi svakog postača. Tokom islamskog mjeseca Ramazana potražnja za somunima vrtoglavo raste. Medjutim, kada se Ramazan završi prodaja somuna naglo pada. To ne znači da se somuni povlače s menija. Naprotiv, somuni su u bosanskoj kuhinji stalno prisutni i bez njih ćevapi ne bi bili to što jesu. Osim uz ćevape, vruć somun može se jesti s pavlakom, maslacem, paštetom, a posebno dobro ide uz jela koja se umaču. Mekana korica i velika šupljina u unutrašnjosti čine somun posebnom vrstom hljeba, koja se može spremiti i kod kuće.


Potrebni sastojci:

1 kilogram brašna

10 gr kvasca

1 supena kašika šećera

1 mala kašika soli

700 ml hladne vode

malo ćurokota


Priprema:


U posebnu zdjelicu staviti so, šećer, kvasac i malo vode. Ostaviti kvasac da nadodje. Sadržaj iz zdjele s kvascem pretresti u posudu s brašnom i s hladnom vodom zamijesiti malo rjedje tijesto.Prilikom miješanja tijesta uvijek povlačiti rukom tijesto s vanjske strane ka unutrašnjosti. S obzirom da je tijesto jako mekano nekima je lakše da tijesto mijese varjačom.

Ostaviti tijesto da odstoji sat vremena, a može i duže. Tijesto je bolje što duže stoji, tako da možete navečer umijesiti tijesto i ostaviti ga tokom noći u frižideru. Hladno tijesto se lakše oblikuje, a bit će puno ljepše ako ga nekoliko puta prekuhate.

Kada je tijesto dovoljno odstojalo otkinuti rukom 7-8 loptica tijesta. Na jednoj ruci držite lopticu tijesta, a drugom rukom povlačite krajeve tijesta. Sredinu tijesta ne smijete dirati. Kada ste tijesto razvukli na veličinu promjera od 20 do 30 cm položiti ga na pobrašnjenu podlogu. Isti postupak ponoviti i s ostalim lopticama tijesta. Ukoliko se tijesto previše lijepi možete dodati malo brašna.

Potom uzeti metalnu šipku, umjesto koje mogu poslužiti tupa strana noža ili drvene čačkalice za ražnjice, te time napraviti lagano pritiskati tijesto, dok ne napravite mrežicu. Ove šare omogućit će tijestu da tokom pečenja diše, te da somun bude šupalj u sredini.

Prije nego krenete s pečenjem somuna morate rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Ubacite u rernu prazan pleh na kojemu ćete peći somune da se dobro zagrije. Pleh se stavlja na donji dio rerne. Kada su pleh i rerna dovoljno vreli , uzmite somun na dlan, pokvasite ga s gornje strane malo s vodom i pospite ćurokotom. Somune treba pažljivo složiti na pobrašnjen pleh i peći 5-10 minuta, ovisno o tome koliko jaku rernu imate. Nemojte otvarati rernu tokom pečenja.

Primjetit ćete da su se tokom pečenja somuni napuhali. To je znak da su ukusni i mirisni somuni gotovi. Kad ih izvadite iz rerne, somuni će imati tvrdu koricu, koja će za nekoliko trenutaka sama smekšati, pa je ne morate umotavati u krpu niti polivati vodom.

Sarajevski somuni jedinstveni su po svom ukusu i izgledu. Sada kada znate kako ih je jednostavno spremiti možete svakodnevno uživati u njima.

Prijatno!

(IZVOR: www.moje-zdravlje.ba)

Podijelite ovaj članak!