[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/06\/aleksandar-dzombic-600x480.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/06\/100x73\/aleksandar-dzombic-600x480.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/06\/aleksandar-dzombic-600x480.jpg","size":"52.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Raljić: Ako Aleksandar Džombić progovori, Milorad Dodik će biti u problemu

Podizanje optužnice protiv bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića zbog nezakonite dodjele kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske tvrtki „Energolinija“ iz Zvornika 2012. godine u iznosu od 19,4 milijuna maraka, iznenađenje je i za aktere i za javnost u Republici Srpskoj. BHTV istraživala  je pozadinu optužnice, koju je Republičko javno tužilaštvo RS objelodanilo prije potvrđivanja od suda.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva RS tereti bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja zbog nezakonite dodjele 19,4 miliona maraka kredita IRB-a „Energoliniji“.

„Aleksandar Džombić je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva. Na ovaj način je Investiciono-razvojnoj banci nanesena šteta, a „Energoliniji“ Zvornik pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu“, navodi se u saopštenju Republičkog tužilaštva u Banjaluci.

Za optužnicu sam saznao iz medija, a zvanične informacije nisam dobio niti sam upoznat sa detaljima, kratko je prokomentarisao Džombić. Očekuje da nadležni sud korektno i profesionalno analizira podnesenu optužnicu prije odluke o njenom potvrđivanju.

ALEKSANDAR DžOMBIĆ, bivši premijer Republike Srpske

„Iznenađen sam da je Republičko javno tužilaštvo pojedine detalje optužnice saopštilo medijima prije samog potvrđivanja od nadležnog suda, što, prema mom mišljenju, povređuje princip pravičnog suđenja.“

Tadašnja ministarka finansija Svetlana Cenić je ukazivala na malverzacije sa Ukio grupom, u čijem su vlasništvu bile i Fabrika glinice Birač i „Energolinija“, koje su otišle u stečaj. Kaže da su, prema njenoj analizi, do 2006. godine, na razne načine iz ove Fabrike Litvanci izvukli milijardu maraka. Ne vjeruje da će klupko odmotati bez opsežne istrage ko je sve upetljan u ovu aferu. Otežavajuća okolnost u istrazi je to što obaveza čuvanja određenih finansijskih dokumenata ističe nakon pet godina.

SVETLANA CENIĆ, bivša ministarka finansija Republike Srpske

„Ja sam iznenađena, prošle su tolike godine, epilog je trebao biti davno. Moram da kažem da sam dala nalog deviznom inspektoratu, kao ministar finansija,da urade nalaz, jer se znalo da se iznosi imovina, da su firme formirane u sjedištu tvornice Glinice, da izvlače kapital i da posluju preko transfernih cijena.“

Ako Aleksandar Džombić progovori, Milorad Dodik će biti u problemu, jer je i kao bivši ministar finansija i premijer bio samo produžena ruka svog partijskog šefa, smatra novinar Željko Raljić.

ŽELjKO RALjIĆ, novinar

„Bio je poznat po tome da prebacuje novce bez odluke Vlade i to ogromne količine novca. Ovo je samo kap u moru zbog čega bi trebao da odgovara. Neko želi da dođe do što više inforamcija, svjedoka da bi jednog dana Milorad Dodik bio procesuiran.“

Okružni privredni sud u Bijeljini proglasio je prošle godine ništavnim ugovor o kreditu između IRB-a i „Energolinije“ i oslobodio plaćanja obaveza zvorničku Aluminu koja je bila jemac za ovaj kredit. U presudi je navedeno da „Energolinija“ u vrijeme odobravanja kredita od IRB-a nije bila platežno sposobna, a da je odlazak vlasnika „Energolinije“ iz BiH ukazao da nije postojala namjera da se kredit iskoristi u ugovorenoj namjeni niti da se vrati.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!