[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-07b2558b5cf5ef4344fc9edefc3a05bb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/100x73\/l-07b2558b5cf5ef4344fc9edefc3a05bb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-07b2558b5cf5ef4344fc9edefc3a05bb.jpg","size":"93.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

PSBiH - Obavljena rasprava o Prijedlog amandmana II na Ustav BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je Prijedlog amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, s mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga amandmana II na Ustav BiH, te će se poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije.

Jedan od predlagača amandmana, poslanik Milan Dunović, je kazao da se prijedlog amadmana na Ustav BiH odnosi na proces i metodologiju izbora sudija Ustavnog suda BiH.

- Kao što je poznato, popunjavanje entitetskih ustavnih sudova je propisano na način da proceduru i prvu predselekciju radi Visoko sudsko i tužilačko vijeće. U Ustavu BiH taj dio, po našem mišljenju, nedostaje kod izbora sudija Ustavnog suda BiH i to je amandman i vrlo je jednostavan - naveo je Dunović.  

Dodao je da je mišljenje Ustavnopravne komisije takvo da se on pita znaju li članovi ove komisije uopšte šta rade.

- Komisija je glasala o usklađenosti sa Ustavom BiH, a potom i o samom sadržaju amandmana. Brutalnim preglasavanjem, Ustavnopravna komisija je donijela zaključak da " Prijedlog amandmana II na Ustav BiH nije usklađen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom". Komisija je zaključila da prijedlog izmjene Ustava nije u skladu sa Ustavom. Možda je upitno da li mi uopšte treba ikakav prijedlog da dostavljamo u parlamentarnu proceduru kad Ustavnopravna komisija radi na principu preglasavanja - kazao je Dunović.        

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Albin Muslić (SDP BiH) je kazao da je komisija postupila isključivo u skladu sa odredbama Poslovnika Predstavničkog doma.

- Svi nismo imali isti stav vezano za prijedlog amandmana na Ustav BiH. Ja sam podržao ovaj prijedlog. Nije Ustavnopravna komisija jednoglasno zaključila predmetni stav - kazao je Muslić.

Iznoseći svoje mišljenje o predloženom amandmanu, kazao je kako misli da je dobar, da bi unio dodatnu transparentnost u izbor članova Ustavnog suda BiH.

- Međutim, dok imamo ovakve regule našeg Poslovnika, moramo se u okviru istih i ponašati - naveo je Muslić.

S obzirom na to da nije bilo više zainteresiranih za raspravu, ovaj tačka dnevnog reda je zaključena, a poslanici će se o negativnom izvještaju Ustavnopravne komisije izjasniti na kraju sjednice.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!