[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-aaafbb28f46e9a3b8d5d88f9135ec320.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-aaafbb28f46e9a3b8d5d88f9135ec320.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-aaafbb28f46e9a3b8d5d88f9135ec320.jpg","size":"93.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Prvi put ozvaničeno povezivanje gradova Sarajeva i Prištine

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić boravi u službenoj posjeti Prištini na poziv predsjednice Republike Kosovo Vjose Osmani Sadriu, gdje učestvuje na Međunarodnom forumu "Žene, mir i sigurnost".

Tokom susreta sa kosovskom predsjednicom istaknuto je da jačanjem regionalne saradnje i dijaloga kreiramo ključne korake za ostvarivanje stabilnosti i prosperiteta cijelog Balkana.

Na tom putu je, istakle su sagovornice, jako važno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Kosovo.

- Tim činom Republika Kosovo iskazala je posvećenost istini i pravdi i odlučnost da bude aktivni sudionik svjetskog mirovnog pokreta - istakla je Karić te predsjednici Osmani Sadriu poklonila Cvijet Srebrenice.

Jedna od tema bilo je pitanje ukidanja viznog režima između BiH i Kosova.

Karić se susrela i sa gradonačelnikom Prištine Perparim Ramom, čime je po prvi put ozvaničeno povezivanje prijestolnica Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo.

- Na moje veliko zadovoljstvo razgovarala sam sa gradonačelnikom najmlađeg glavnog grada u Evropi. Cilj nam je povezati naše gradove i otvoriti brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu - kazala je Karić.

Obraćajuči se učesnicima Međunarodnog foruma "Žene, mir i sigurnost" Karić je poručila da aktivizam žena mora ostati nezaustavljiv proces, koji će dovesti do još veće njihove zastupljenosti u sve sfere društvenog života.

- Budimo podrška jedna drugoj. Za bolje sutra svih nas - rekla je Karić.

U pratnji gradonačelnice bio je gradski vijećnik Samir Bejić, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!