[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/09\/aleksandar-vucic-6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/09\/100x73\/aleksandar-vucic-6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/09\/aleksandar-vucic-6.jpg","size":"46.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Prof.Ćurak: Stanje u Srbiji se usložnjava,najbolje da Vučić ode demokratskim putem, ali znamo da ...

U novom broju magazina Start BiH  univerzitetski profesoro Nerzuk Ćurak analizira stanje u Bosni i Hercegovini, međunarodnoj zajednici, odnosu u regiji, stanju u Srbiji...

Prenosimo dio intervjua u kojem novinar magazina Start BiH postavlja pitanje vezano za budućnost Srbije.

 Jedan magazin u Njemačkoj je prije 35 godina napisao tekst i predvidio raspad Jugoslavije, sa tim da će se zadnji čin desiti u Srbiji, kao oblik građanskog rata. To je prvi dio pitanja. Drugi dio pitanja odnosi se na to, a poznato je iz istorije, da sve zemlje koje su bogate naftom, ili makar većina njih, nisu dobro prošle u ekploataciji, da su imali probleme, imali su strance, imali su neke vrste, hajdemo reći, internacionalnih pljačkaša, koji su, donoseći demokraciju, donijeli nešto drugo - pljačkali tu naftu, bogatstvo. Danas je nova nafta litijum. Ima ga svugdje u svijetu, ne previše, vrlo određena količina, osim Njemačke koja ima jedan lanac dužine 300 kilometara širine 10 km dužine sa litijumom koja ne želi to da koristi. Postoji prilično značajno nalaziste u Srbiji. Dakle, pitanje je budućnost Srbije u navedenom kontekstu?

- Svaka zemlja koja ima velike rezerve fosilnih goriva suočava se sa problemom da ekploatacija fosilnih goriva može doći sa jedne strane u pitanje, a sa druge strane, da upravo zato što to dolazi u pitanje da velike multinacionalne kompanije učine sve da izvuku još što se može od fosilnih goriva i na tome zarade silne novce. Tako da će te zemlje koje spominjete sigurno u nekom značajnom periodu biti izložene nekim vrstama uticaja i ucjena najsnažnijih ekonomskih, a time povezanih i političkih struktura u svijetu. Međutim, istovremeno, to ste vi dobro uočili, započela je nova tehnološka revolucija u kojoj neka druga prirodna bogatstva postaju nafta našeg doba. I u tom smislu, litij je zaista važan, on zaista jeste nafta za novu tehnologiju. Zato je ovakav interes za eksploataciju.

Da li taj litij drži Vučića i njegove relativno dobre odnose sa mnogim velikim silama?

- Pa vidjet ćemo. Ja se upravo nadam da bi litij mogao biti taj okidač koji će dovesti do nove emancipacije Srbije u kojoj će to građansko mnoštvo oboriti ovog patetičnog diktatora Vučića i zaustavljanjem eksploatacije litija postići politički efekat da se Srbija oslobodi jednog opasnog diktatora. Istovremeno, da započne i snažniji razvoj zelenih politika i u Srbiji i na Balkanu. To je nešto što ja iskreno ohrabrujem da se desi. Takođe, ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da su upravo njemačka ulaganja u Srbiju jedan od razloga zašto je Merkelova pretjerano forsirala Vučića i njegov nedemokratski režim. Znači, ekonomija se zaista pokazala većom vrijednosti od ključnih drugih vrijednosti demokratskog društva. Odjednom su ulaganja važnija od slobode medija, od ljudskih prava, itd. Ali, u novoj njemačkoj vladi važnu ulogu imaju Zeleni koji, nadam se, neće Vučiću gledati kroz prste, a uz to politika Zelenih je od svih evropskih politika najbolja prema Bosni i Hercegovini i za BiH. Očekujem da će ipak doći do nekih promjena kada je u pitanju odnos njemačke vanjske politike prema Balkanu jer će se morati uvažiti i interese Zelenih kao koalicinog partnera u njemačkoj vladi, a koji snažno insistira na zelenim politikama. To je pozitivan element za region, zato što su te politike, u političkom smislu, da još jednom naglasim, najodanije Bosni i Hercegovini.

Zelene politike bi nas mogle spasiti?

- Prethodno sam rekao da BiH sad ima podršku Berlina i Londona, i negdje bi trebalo sve učiniti da se ta politika dalje razvija, dalje osnaži i da negdje posredno prije svega u Srbiji ojačaju prodemokratske politike koje su protiv Vučića i koje bi konačno razvile neku novu politiku prema BiH u kojoj se BiH ne tretira, odnosno Republika Srpska ne tretira kao ratni plijen Srbije. Sa druge strane, u Hrvatskoj, mi se moramo nadati da će ova Platforma Možemo i dalje rasti. Budući da su oni, također, temeljno stranka zelenih politika i održivog razvoja, u veliko mjeri proizašla iz zelenih politka nevladinog sektora, nadajmo se da će još ojačati i stvarati političke i kulturne uvjete za promjenu politike Hrvatske prema BiH. Jer ono što čujemo od glavnih političara te platforme je toliko ugodno ušima, jer zagorava BiH koja se više ne bi tretirala kao specijalan slučaj, kao drugačija država, nego kao država prema kojoj bi Hrvatska razvijala autentičnu europsku građansku politiku.

Na sceni ipak nisu dobronamjerni susjedi, dobronamjerne politike.

- Pa ja sam nedavno u nekom intervjuu govorio o tome. Vidite kako Hrvatska i Srbija pokušavaju od Bosne napraviti praznu ljušturu i onda tu praznu ljušturu popunjavaju svojim agresivnim nacionalističkim zahtjevima. Postavio sam tezu: A zašto BiH ne bi smatrala Hrvatsku i Srbiju praznim ljušturama? Zašto? I pozvao sam građane Srbije i Hrvatske da primijete da nikada Bosna nije popunjavala Srbiju i Hrvatsku kao prazne ljušture svojom agresivnom politkom, nego da su to uvijek radile Srbija i Hrvatska prema Bosni. Dakle, u vrijednosnom smislu, znači BiH je toliko u tom kontekstu u prednosti u odnosu na dvije nacionalističke politike, da bi to svijet trebao da honorira i favorizira, a ne da favorizira dva mala balkanska teritorijalna nacionalizma. Stanje u Srbiji se usložnjava. Ne znamo, bilo bi lijepo da Vučić ode demokratskim putem. Ali mi znamo da njihovi politički lideri uglavnom odu na drugačiji način. Ono što mene uznemirava je što još u Srbiji ne postoji politička stranka koja zagovara politku prema BiH, a koja isključuje bilo kakvu negativnu ulogu Srbije u BiH. Nema tu uopšte političke stranke koja će reći: Republika Srpska nema nikakve veze sa Srbijom. To je entitet unutar BiH, mi ohrabrujemo političare u RS-u da se usmjere prema Sarajevu, da zajedno u glavnom gradu BiH kreiraju svoje politike. Na kraju krajeva, mi kao odgovorni političari Srbije znamo da RS nije srpski entitet, nego entitet svih naroda i građana BiH po Ustavu i mi kao ustavobranitelji podržavamo da se konačno Ustav BiH u cijeloj zemlji provodi, a ne da petljamo i lažemo kako je odbrana ustava ovo što rade secesionističke politike u RS-u. Nema takve politke, ne postoji uopće ta politika i to je ono što zabrinjava. Ali mislim da sad unutar opozicije postoje strukture koje su nešto bolje od Srpske napredne stranke, jedne stranke umivenog velikosrpskog nacionalizma a koja potpuno gospodari Srbijom. Nadam se da Srbija ima građanski potencijal koji će dovesti do abdikacije Vučićeve partijske države.

To je svega 12 posto glasova opozicije.

- Da, ali ovaj izlazak ljudi na ulice, to je u simboličkom pa i u materijalnom smislu puno snažnije od tih 12 posto.

Da li je to drastičan dokaz kako radi propagandna mašinerija SNS-a, kako jedna televizija prikazuje 200 ljudi, a druga 200 hiljada?

- Naravno. Pazite, Vučić ne može biti oboren, jer čovjek drži većinu medija u Srbiji i kanališe sve bitne procese. Nevjerovatan tip: svaki dan krši ustav Srbije i konzumira ovlasti koje uopće nema po ustavu. Ja volim, onako, zezajući se, kazati, on bi bio najsretniji kad bi svaku noć mogao biti u svim domovima građana Srbije, da je njihov tata, mama, da rješava dječije zadatke iz istorije, srpskog jezika i matematike, da stalno nešto docira... A najsretniji bi bio, uvjeren sam da on to sanja, da bude ubijen u atentatu, ali da ostane živ! E kad bi to bilo moguće, kad bi eksploatacija litija mogla da proizvede nešto takvo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!