[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/28\/sedad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/28\/100x73\/sedad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/28\/sedad.jpg","size":"58.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Prof. Dedić za START: Izbor Vukoje vodi mogućnosti političke blokade Ustavnog suda koja može dovesti do ratnog stanja

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebalo bi na današnjoj sjednici da glasaju o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Problem predstavlja činjenica što je izbor pomenutog kandidata već sedmicama prvorazredno političko, a ne stručno pitanje.

Sedad Dedić,  profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici za portal Startbih.ba ističe kako su odredbe člana 6 Ustava Bosne i Hercegovine vrlo jasne u smislu da Parlament entiteta Federacija BiH bira četiri člana Ustavnog suda, a Narodna skupština RS bira dva člana.  -Međutim, važno je istaknuti da se ne navodi etnička pripadnost niti postoji bilo kakva obaveza po tom pitanju. Dakle moguće je da oba člana iz RS budu Bošnjaci ili Hrvati ili sva četiri iz FBiH da budu Srbi ili svih šest da budu iz reda ostalih, ali je u praksi napravljen presedan da to bude 2-2-2. Jedino na šta ustavni tekst stavlja akcentat jeste pravna stručnost i kredibilitet. U vezi gospodina Vukoja, kojeg lično ne poznajem, se  sve pretvorilo kao da HDZ bira ministra u Vladi, a ne da se bira sudija Ustavnog suda. Time mu je kompromitiran pravni autoritet i pravna nezavisnost – navodi Dedić.

A šta znači imati sudije US koje ne postupaju po struci vidjeli smo, kaže naš sagovornik, i u slučaju Tužilaštva koje prema njegovim riječima evidentno kontrolira Milorad Dodik i koje je na dan usvajanja Rezolucije o Srebrenici izdalo nalog za hapšenje direktora Memorijalnog centra Srebrenica. To je po njemu primjer šta znači instrumentalizacija prava i pravne struke. Dedić dalje navodi kako se u pravnom sistemu BiH višestruko utvrdilo da je Ustavni sud zadnja brana ustavnosti pravne države gdje se odluke ne donose preglasavanjem nego na osnovu pravne struke pa bi glasanje za kompromitiranog kandidata ugrozilo zadnju branu pravne države.

-Također, ako pogledamo aktuelnu situaciju sutkinja Palavrić uskoro puni 70 godina što znači da će joj prestati mandat. HDZ bi tada mogao ucjenjivati jer ima kontrolni paket da može ucjenjivati kroz Parklament pa smatram da se glasanje moralo desiti u paketu jer se ovako izlažemo blokadi posljednje institucije koja je štitila pravni sistem BiH. Jer šta ako RS nastavi sa neustavnim potezima koje je do sada zaustavljao Ustavni sud!? Izbor Vukoje vodi mogućnosti političke blokade ustavnog suda koja može dovesti do ratnog stanja jer ako eliminišemo zadnju instituciju koja štiti pravni sistem onda to vodi u anarhiju koj može da dovede i do rata – upozorava prof. Dedić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!