[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/26\/sladjana.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/26\/100x73\/sladjana.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/26\/sladjana.jpg","size":"54.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Preminula Slađana Milošević

Avangardna umjetnica i pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović, prenosi Danas.

Slađana Milošević je umrla u Zemunskoj bolnici, poslije kraće bolesti, a datum i vrijeme sahrane biće naknadno objavljeni, javlja Fonet. Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji. Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu „Studentsko ljeto“ u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila „Gran Pri“.

Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivala je 1977. godine sa pjesmom „Au, Au“ i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gdje je nastupala prije Bijelog Dugmeta.

Milošević je počela da ruši tabue, kad je izdala pjesmu pod nazivom „Seksi dama“, koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Godine 1979, promovisala je pjesmu „Amsterdam“, a 1981. godine nastupila na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pjesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mjesto sa kompozicijom „Recept za ljubav“. Sa Dadom Topićem je 1984. godine snimila pjesmu „Princeza“, koja je prevedena i na engleski jezik, a 1989. godine je otišla u Sjedinjene Države, gde je neko vrijeme svirala sa grupom „Baby Sister“. Jedno vrijeme je bila broker na berzi, a radila je i u marketinškim agencijama. U Beograd se vratila 1995. godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!