[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/naftali-bennett-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/100x73\/naftali-bennett-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/naftali-bennett-twitter.jpg","size":"69.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Premijer Izraela apelovao da UN preduzme akciju protiv Irana

 Premijer Izraela Naftali Bennett pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) da preduzme akciju protiv Irana zbog eskalirajućeg nuklearnog programa te zemlje.

Bennett je to rekao u utorak na konferenciji u Jerusalemu i sugerisao da je ponašanje Irana problem svake zemlje, te da je podložno globalnoj odgovornosti.

On je o tome razgovarao s drugim liderima, uključujući predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Bidena i kancelarku Njemačke Angelu Merkel, ocjenivši da Iran krši osnovne međunarodne obaveze u sjenci sada propalog nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine, javlja AP, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Merkel, koja je u nedjelju bila u oproštajnoj posjeti Izraelu, rekla je da Njemačka ostaje posvećena oživljavanju sporazuma, čemu se jevrejska država protivi.

Bidenova administracija takođe pokušava da oživi taj sporazum.

Bennett očekuje da svjetske sile smatraju Iran odgovornim i veruje da bi to bio "miroljubiv put napred".

Lider Izraela je to izjavio na dan kada je šef izraelske diplomatije Jair Lapid otputovao u Washington gde će, kako se očekuje, iznijeti detalje poruke svoje zemlje o Iranu na sastancima s potpredsednicom SAD Kamalom Harris, državnim sekretarom Antony Blinkenom i vođama kongresa iz obje stranke.

Izrael je najavio da će djelovati unilateralno protiv Irana ako bude potrebno.

Iran kaže da razvija nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je početkom ove godine za Fox News da Izrael i dalje priprema planove udara na Iran.

Prošlog mjeseca je nedavno penzionisani šef izraelske mornarice vice admiral Arvi Šavit rekao ta AP da je vojska pojačala aktivnosti u Crvenom moru suočena sa rastućim iranskim prijetnjama izraelskom pomorskom saobraćaju.

U Bennettovoj današnjoj poruci je naglašeno da diplomatija mora biti prva opcija.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!