[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/doha-forum-sigurnost-foto-qnaii.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/100x73\/doha-forum-sigurnost-foto-qnaii.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/doha-forum-sigurnost-foto-qnaii.jpg","size":"101.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Katar smatra da priznavanje talibanske vlade nije prioritet

Katar smatra da priznavanje talibanske vlade u Afganistanu trenutno nije prioritet, i da bi fokus trebalo usmjeriti na saradnju s novom administracijom u humanitarnim pitanjima, izjavio je visoki katarski zvaničnik u utorak.

Mutlaq Al-Qahtani, specijalni izaslanik katarskog ministra vanjskih poslova,  zatražio je od ostalih zemlja da više sarađuju s afganistanskim vlastima, istovremeno tražeći od islamističkog pokreta da djeluje kao "odgovorna" vlada i da poštuje pravo djevojčica i žena da pohađaju školu.

- Mi smatramo da to (priznavanje) nije prioritet. Ono što je veći prioritet sada su huimanitarna pitanja, obrazovanje i slobodan prolaz putnika - izjavio je Qahtani na forumu o globalnoj sigurnosti u Dohi, prenosi Reuters.

Kazao je da je jedini način da se ponudi prelaznoj afganistanskoj vladi, "više kolaboracije, saradnje i pomoći".

Skoro dva mjeseca nakon što je bivša afganistanska vlada koja je uživala zapadnu podršku propala i pobunjenici ušli u Kabul, talibanska administracija insistira na gradnji odnosa s drugim zemljama kako bi joj pomogle da prevaziđe katastrofalnu ekonomsku krizu.

Talibani su, međutim, do sada odbijali da pružaju ustupke po pitanju obrazovanja limitiranog broja djevojčica.

Katar, koji je domaćin razgovora između talibanskih i zapadnih zvaničnika, za koje Qahtani tvrdi da je njihov učesnik, smatra se jednom od zemlja koje imaju uticaj na pokret.

Doha je također domaćin talibanskog političkog ureda koji je predvodio pregovore sa Sjedinjenim Državama koji su na kraju doveli do povlačenja američkih snaga iz Afganistana u augustu. Katar je također imao ključnu ulogu u naporima evakuacije.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!