[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/04\/040919ajbdoc-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/04\/100x73\/040919ajbdoc-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/04\/040919ajbdoc-markica.jpg","size":"360.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Predstavljen bogat program Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala (VIDEO)

Bogat program Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival AJB DOC, međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji od 20. do 24. septembra organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, predstavljen je danas u Sarajevu.

Festival će otvoriti film u takmičarskom programu "Za Samu" autora Waada Al-Kateaba i Edwarda Wattsa, a publika za četiri dana festivala može pogledati 12 takmičarskih, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema te šest filmova za prateći program AJB Prikazuje.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić ocijenio je da Sarajevo već postaje prepoznatljivo po festivalima te da i Al Jazeera Balkans tome daje doprinos malim, samozatajnim festivalom dokumentarnog filma.

Odličnom selekcijom filmova pohvalio se direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo koji je kazao da su se ubrzo nakon objave poziva za učešće na Drugom AJB DOC Film Festivalu odazvali autori iz cijelog svijeta te da je u festivalskoj bazi bilo prijavljeno više od 400 filmova iz 21 zemlje.

Naglasio je da je tema ovogodišnjeg festivala 'Change' (Promjena) te da svi filmovi govore upravo o tome.

Fočo je pojasnio da se specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno ograničenog su trajanja prema televizijskom formatu.

Istakao je da će ove godine biti prikazano pet filmova bosanskohercegovačke koprodukcije te je izrazio veliko zadovoljstvo što se u BiH još snimaju kvalitetni dokumentarni filmovi.

- S aspekta napetosti i zanimljive priče, dokumentarni filmovi danas mogu parirati igranim filmovima, a dodatno imaju i notu obrazovnog aspekta i osvještavanja o određenoj temi - istakao je Fočo te dodao da razgovaraju o emitiranju novog kanala na kojem će biti prikazivani samo dokumentarni filmovi, možda čak i u 2019. godini.

Selektor Đani Hasečić predstavio je Takmičarski program koji je kazao da film "Za Samu" autora Waada Al-Kateaba i Edwarda Wattsa trenutno puni kino sale širom svijeta, priča koja je zastupljena u svim svjetskim medijima.

Također je kazao da Festival zatvara film "Glasajte za Kiberu" Martina Páva, a da publika ima priliku uživati u još deset filmova u takmičarskom programu, a to su: "Bellingcat: Istina u svijetu Postistine" Hansa Poola, "Rodeo: Kroćenje divlje zemlje" Raimoa Jõeranda i Kiura Aarma, "Feministrica" Viktora Nordenskiölda, "Trener" Olga Abramčika, "Zakleta djevica i djevojka" Birthea Templina i Kristine Nrecaj, "Sakawa" Bena Asamoaha, "Bjarne mrzi kameru" Weronika Nitscha, "Žudnja za povratkom" Katrine W. Kjær, "Put patriotizma" Caroline Troedsson te "Bugarski san" Srđana Šarenca.

Zaključio je da su selektori uživali u gledanju filmova te da je oko 90 posto filmova od 400 pristiglih bilo u TV formatu koji je prepoznatljiv za AJB DOC.  

Selektorica Lejla Dedić predstavila je selekciju programa Last Minute Cinema, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju. Istakla je da su za publiku odabrali pet vrhunskih dokumentarnih filmova, kroz koje se prožima motiv festivala, a to je 'promjena'.

Radi se o filmovima: "Čistači" Hansa Blocka i Moritze Riesewieck, "Neriješeni slučaj - Hammarskjöld" Madsa Brüggera, "Na njenim plećima" Alexandria Bombacha, "Ponoćni Putnik" Hassana Fazilia te film "Srbenka" Nebojše Slijepčevića.

Istakla je da će se svih pet filmova adaptirati i pripremiti za emitovanje na AJB kanalu od januara 2020. godine te da se svaki od njih bori za Nagradu publike.

Selektor Sead Kreševljaković  kazao je da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazano šest svjetskih, osam regionalnih i 12 nacionalnih premijera.

Predstavio je program AJB Prikazuje za koji kaže da je svojevrstan regionalni program festivala.  

To su filmovi: "Nevjerovatno putovanje" Álvara González-Allera i Olivera Valente, "Pitaj slobodno" Roberta Tomića Zubre, "Uže" Nermin Hamzagića i Zijaha Gafića, "Lakonoga" Lejle Zvizdić, "Sjedi da se ispričamo" Jasmina Džemiđića, Aziza Čehe i Mirze Čeho te "Kuća male zvijezde" Slađana Lučića.

Na Festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Međunarodni žiri koji čini pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti "AJB Main Award", a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje "AJB Program Award". Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za "Nagradu publike".

Članovi međunarodnog žirija priznati su i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi (Al Jazeera Documentary Channel).

Karte za AJB DOC Film Festival u prodaji su od 16. septembra u Multiplexu Cinema City.

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!