[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/novac-marke-305812.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/100x73\/novac-marke-305812.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/novac-marke-305812.jpeg","size":"130.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

PREDIZBORNA (ZLO)UPOTREBA JAVNIH SREDSTAVA: Dodik jučer na twitteru najavio 100 KM pomoći penzionerima, isplata već od danas

Član Predsjedništva BiH, Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik, samo pet dana pred Opšte izbore u Bosni i Hercegovini, na svom zvaničnom twitter nalogu, najavio je isplatu pomoći od 100 KM za penzionere u ovom entitetu koja će početi danas (28. septembra) čime se nastavlja praksa zloupotrebe javnih sredstava u preidzborne svrhe.

dodik.jpg

Naime, jednokratnu pomoć od 100 KM je i polovinom augusta dobilo 188.887 penzionera, za šta je izdvojeno oko 18,8 miliona KM, ali najstariji sugrađani nisu jedina kategorija stanovništva koja je tokom predizborne kampanje ili nešto ranije, dobijala jednokratnu finansijsku ili materijalnu pomoć.

Tako je Vlada Republike Srpske 01. septembra, samo dan pred zvaničan početak izborne kampanje donijela odluku o isplati jednokratne pomoći od 1.000 KM za nezaposlenu djecu poginulih boraca kao i Odluku o odobrenju sredstava za isplatu jednokratne novčane pomoći mladima u Republici Srpskoj od po 100 KM, koju su mladi mogli da realizuju od 5. do 25. septembra 2022. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju, podrška mladima predstavlja samo „dio ukupnih mjera Vlade Republike Srpske na suzbijanju posljedica inflacije koje se kontinuirano sprovode s ciljem zaštite najranjivijih kategorija stanovništva Republike Srpske i pobošljanja standarda života u Republici Srpskoj“.

Međutim, iako pomoć ugroženim kategorijama nije sporna sama po sebi, tajming isplate neposredno pred same izbore se svakako može smatrati zloupotrebom javnih sredstava.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!