[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regija-ostavi-trag.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/100x73\/pozitivna-regija-ostavi-trag.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regija-ostavi-trag.jpg","size":"431.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regija-ostavi-trag_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/100x73\/pozitivna-regija-ostavi-trag_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regija-ostavi-trag_1.jpg","size":"431.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regijaostavi-trag-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/100x73\/pozitivna-regijaostavi-trag-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regijaostavi-trag-4.jpg","size":"426.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regijaostavi-trag-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/100x73\/pozitivna-regijaostavi-trag-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regijaostavi-trag-5.jpg","size":"388.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regija-ostavi-trag-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/100x73\/pozitivna-regija-ostavi-trag-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-regija-ostavi-trag-3.jpg","size":"500.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / JA SAM ZVIJEZDA

Pozitivna regija/ I mi možemo da ostavimo trag

  • Na naš poziv da i vi učestvujete u kreiranju naših pozitivnih priča i da šaljete vlastite pozitivne priče, putem našeg Facebook posta dobili smo priču i fotografije iz Srbije. Poslala nam je  Dragana Branković. Ovo je njena priča: 

U Kikindi, u rekonstruisanoj i adaptiranoj vojnoj zgradi Manježa, nalazi se Centar za likovnu I primenjenu umetnost Terra. Osnovna delatnost je izlagačka, no najvažnija I najpoznatija aktivnost Centra je Internacionalni vajarski simpozijum sculpture velikog formata u terakoti i to sa neprekinutom tradicijom dužom od trideset godina. No, “Terra” je poznata I po učešću I podršci značajnom projektu čije aktivnosti su se odigrale u  njihovom ateljeu. Zbog uslova za rad i resursa koji ovaj prostor pruža uspešno je realizovana kulturna intervencija “Ostavi Trag”.

“Ostavi Trag”- kultura intervencija je bila namenjena deci sa smetnjama u razvoju. Ona dolaze iz različitih porodica, od socijalno ugroženih do dobro situiranih. Tu su bila deca romske, mađarske i srpske nacionalnosti. Dosta se radi na inkluziji ove dece u društvo ali i pored toga smo svedoci njihove diskriminacije zbog njihovog zdravstvenog stanja, što ih stavlja i neravnopravan položaj u zajednici. Aktivnosti su se odvijale tokom vikenda, kada deca nisu u školi, a uzrasta su od 7 do 10 godina.

Kulturna intervencija "Ostavi Trag" se sastojala u tome da svako dete dobije glinenu ploču dimenzija 25x25cm na kojima su ostavljali neki svoj trag. Neka deca su crtala po njima rukama, neka sa drvenim štapićima, neka deca su dodavala glinu i na taj način pravila reljefe. Drugi su nalazili delove biljaka, listove, grančice i koru od drveta koje su utiskivali u glinene ploče i na taj način ostavljali trag.

pozitivna-regija-ostavi-trag-2.jpg

Ova kreativna radionica je i bila zamišljena tako da ne ograničava decu i njhovu maštu na koji način će ostaviti svoj trag na tim pločama. Sva deca koja su učestvovala u ovim radionicama su sa velikim oduševljenjem prihvatili ovu ideju.

Ovaj projekat  podržanje  od strane Osnovne škole za specijalno obrazovanje "6. Oktobar" koju pohađaju ova deca, Kulturnog centra "Kikinda", Kikindskog omladinskog festivala "KOF", Narodnog muzeja "Kikinda" i Galerije "Terra" uz čiju pomoć i resurse su se održavale izložbe ovih radova. Kancelarija za mlade je obezbedila volontere koji su pomogli u postavljanju izložbe u Kulturnom centru "Kikinda" i Narodnom muzeju "Kikinda.

Dobra strana ove kulturne intervencije ka zajednici je bila namera da se podigne svest u pravcu davanja  važnosti pojedincu sa svim svojim potencijalima. Uključivanje pojedinca u zajednicu preko umetnosti. Takođe je bitno to što se stvorila mreža ustanova kulture, obrazovnih institucija i udruženja građana, što je podjednako bitno kako za zajednicu, tako i za pojedince. Rezultat te saradnje je izuzetan uspeh ovog projekta.

- Za mene je ovo bilo veoma važno jer smo pokazali da i ta deca imaju šansu da se predstave zajednici sa svojom kreativnošću ukoliko im svi pomognemo sa svojim znanjem, iskustvom i resursima. Takođe je ovo iskustvo veoma bitno za mene kao umetnika jer me podstiče na dalji rad i usavršavanje, a posebno na rad sa decom koja su neiscrpan izvor kreativne i pozitivne energije- kaže Ljubiša Nikolić, umetnik I project manager.

Uspeh projekta nije umanjila nedovoljna uključenost roditelja. Deca bi se  bolje osećala da su imala roditelje koji ih bodre sve vreme. Posledica toga je činjenica da se ovakve stvari veoma retko dešavaju i da ne postoji navika i saznanje da se treba više uključiti u ovakve i slične projekte jer su oni od izuzetne važnosti kako za decu, tako i za zajednicu. No, postoji nada da je projekat “Ostavi Trag” barem malo probudio zainteresovanost roditelja i zajednice da se učini nešto lepo za ovu decu i da će svaka sledeća intervencija biti sve uspešnija samim tim što će biti prepoznata kao bitan segment ka integraciji i inkluziji. Realizatori projekta bi želeli  da se u budućim radionicama  uključe i osobe sa posebnim potrebama koje ne moraju nužno biti deca.

- Ako bih ovakvu intervenciju radio opet, sigurno bih dao još više slobode učesnicima radionice na taj način da ih ne bih ograničavao tehnikom, formatom i formom što bi, verujem, i njima dalo više prostora za kreativnost i maštu. Možda bih radionice organizovao tako da bude još više grupa sa manje dece kako bi svako dete dobilo jedanku količinu pažnje, jer zaslužuju mnogo. Njima je bitna svaka pažnja i podsticaj na kreativnost. Takođe bih se potrudio da se na neki način više uključe i roditelji u kreativne radionice jer bi i deca bila sigurnija u sebe kada bi dobila direktnu podršku svojih najbližih-  poručuje  Nikolić.

Projekat “Ostavi Trag” ovakvo iskustvo navodi na dalji rad, usavršavanje i stvaranje novih ideja koje će svaku sledeću radionicu učiniti boljom i uspešnijom od prethodne.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!