[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/27\/pozitivna-bih-bubamare-4-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/27\/100x73\/pozitivna-bih-bubamare-4-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/02\/27\/pozitivna-bih-bubamare-4-2.jpg","size":"290.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / JA SAM ZVIJEZDA

Pozitivna BiH/Čiča miča, ovo je prava priča

  • U potrazi za pozitivnim pričama ovoga puta ekipa Starta kuca na vrata male dječije  biblioteke u centru Sarajeva gdje knjiga i slikovnice dobijaju bitku naspram mobitela, kompjutera, tableta . I dok su političari u Bosni i Hercegovini zvijezde medijskog prostora  , mališani koji redovno dolaze u ovu čitaonicu i voditeljica programa zasigurno su prave zvijezde Bosne i Hercegovine- pozitivne Bosne i Hercegovine. ovo je priča o njima:

 

„U knjigama ima više blaga nego u svom gusarskom plijenu zakopanom na Ostrvu sa blagom“, kazao je jednom prilikom slavni Walt Disney. A koliko je blago u dječijoj literaturi koja potiče maštu i kreativnost, teško da zna iko bolje od Suzane Dedić, voditeljke dječijeg odjeljenja biblioteke Sarajevo, koja već dvije decenije svakodnevno priča bajke našim najmlađim sugrađanima.

Dok knjige i ilustrovane slikovnice godinama gube bitku u borbi sa novim tehnologijama i digitalnim formatima, u jednoj maloj dječijoj bibloiteci u centru Sarajeva, svakoga dana „učiteljica“ Suzana, kako je klinci odmilja zovu, uvodi djecu u čarobni svijet literature. 

BUBAMARA: Dječija čitaonica, pričaonica „Bubamara“, u Radićevoj ulici, svakoga radnog dana u periodu od 10.00 do 13.00 sati omiljeno je boravište za grupu od petnaestak klinaca predškolskog uzrasta.

- Ovdje djeca dolaze punih 20 godina. Fokus nam je na čitanju, pričanju, razgovoru o slikovnicama, pričama koje djeca čitaju za dobar dan ili laku noć. Imamo i kreativni dio u kojem djeca predstavljaju svoj doživljaj pročitane priče kroz različite materijale, obično one koje baš i ne koriste često kući poput modelovanja u glini, gipsu, slaganja mozaika, korištenje plastičnih materijala... Imamo i ekološke radionice, djeci pokazujemo kako mogu iskoristiti neki materijal za pravljenje zanimljive igračke. Razvijamo ekološku svijest i brigu za očuvanje prirode - priča nam Suzana dok se priprema za dolazak svojih malih drugara.

bubamare-2.jpg

- Imamo čitaonicu, svakog ponedjeljka je ulaz slobodan za svu djecu koja imaju navršene tri godine. Oni mogu doći bez najave na kreativnu priču od 11.00 do 12.00 sati. Naša standardna grupa ima kapacitet 15 mjesta zato što imamo mali prostor pa smo prinuđeni da odbijemo mnogu djecu. Djeca sjede na jastučićima dok čitamo priču, a onda sjednemo za sto i diskutujemo o onome što smo pročitali. Mogli bismo smjestiti još pet ili 10 djece, ali želimo da svako dijete ima dovoljnog slobodnog prostora i da mu se može posvetiti dovoljno vremena i pažnje - napominje naša sagovornica.

A koliko ovo znači klincima i sami smo se uvjerili gledajući ih kako po dolasku,  sa radošću na licu, sami pokušavaju otvoriti vrata biblioteke koja su teška za njihove nejake ručice.

Pričaonica ima jednog zanimljivog stanovnika, papagaja tigricu. Kako smo primijetili, kada Suzana počne priču i papagaj pažljivo sluša

OD PONEDJELJKA DO PETKA: Kako nam pojašnjava naša sagovornica, dječija čitaonica je program za predškolce koji ne idu u vrtić pa kroz ova tri sata dobivaju jedan vid socijalizacije. Ona napominje da je Bubamara jedina biblioteka koja organizuje svakodnevni, od ponedjeljka do petka, boravak djece, ali da dječija odjeljenja na Trgu nezavisnosti i na Dobrinji organizuju također slične programe za ovaj uzrast, ali dva puta sedmično.

- Što se tiče programa za osnovce, to organizujemo povremeno. Osnovce pozivamo početkom školske godine kada imamo projekte „prvačići u biblioteci“, gdje im pripremimo priču za početak školske godine, da se upoznaju sa radom i izgledom biblioteke, šta nudi i kako se mogu upisati. Imamo i zimski raspust u biblioteci, ljeto u biblioteci i to su programi za njih. Dječija čitaonica ima aktivnosti tokom cijele godine - navodi Dedić.

O ozbiljnosti i kvalitetu programa govori i to što se tokom godine organizuju i susreti sa dječijim piscima. Postoji saradnja i sa lokalnom zajednicom, vrtićima, osnovnim školama, te razni zajednički projekti. Za najbolje i najaktivnije uspostavljen je i nagradni sistem.

bubamaresuzana-dedic.jpg

-„Čitalačka značka“ je simbolična nagrada za dijete koje najviše čita. Imamo i  „najdnevnik čitanja“ gdje djeca predstavljaju pročitane knjige, a dobijaju i simbolične nagrade... U saradnji sa Goethe institutom imamo projekat koji ide svake godine. Imali smo do sada čitalačku jesen i ljeto, a u planu je i čitalačka zimu. To ćemo organizovati krajem novembra. Uglavnom su ovdje djeca čiji roditelji imaju čitalačku naviku i koriste biblioteku i imaju svijest zašto je bibliteka važna u obrazovnom lancu - kaže Dedić.

ODUŠEVLJENI RODITELJI: Alma Tuzlak je majka petogodišnje Ajne, koja u pričaonicu dolazi već treću godinu.

- I starija kćerka mi je ovdje dolazila. Nisu išle u vrtić, sreća je da imamo nekoga ko ih može ovdje dovoditi i vraćati kada ja ne mogu. Starija je kći peti razred i iz njenog iskustva mogu reći da je ovo bila sjajna stvar. Djeca se oslobode, imaju razne predstave, nauče da pišu, crtaju, čitaju... Ja sam prezadovoljna. Ovo je sjajna priprema za školu, oslobode se straha i znaju šta ih čeka kada krenu u školu. Mlađa ide još ovu godinu, a sljedeće i ona kreće u školu. Svaki dan nauče nešto novo, divno se druže, a najinteresantniji im je ispraćaj prvačića što organizuju svake godine. Zaista sjajno - priča nam Alma s oduševljenjem.

Podjednaka iskustva ima i Lana Avdić, majka petogodišnjeg Kana, koji ovdje dolazi dvije godine.

- Za ovo smo čuli smo preko prijatelja. Sjajno druženje i usluga koja je rijetka u Sarajevu. Kan je krenuo u predškolski odgoj. Mislim da je velika šteta što škole ovo ne priznaju kao predškolsku ustanovu. Mislim da se ovdje radi puno više i puno bolje nego u predškolskom odgoju. Osim ljubavi prema knjigama, ovdje se djeci potiče i maštovitost. I ja sam bila dugo član biblioteke. Perfektno iskorišteno vrijeme - kaže Lana.

 

Mjesečna članarina za trosatne čitaonice / pričaonice koje se održavaju radnim danima košta 50 KM. Jednosatni termini su svakog ponedjeljka od 11.00 do 12.00 sati i besplatni su i slobodni za svu djecu predškolskog uzrasta. Članarina za biblioteku iznosi 15 KM godišnje, uz napomenu da kao član možete koristiti usluge svih 16 biblioteka na području Sarajeva.

ČITALAČKA KULTURA: Ohrabrujuće zvuči Suzanina ocjena da, upkros svemu, djeca i danas održavaju čitalačku kulturu, ali napominje kako je važno ponuditi im adekvatne sadržaje jer samo tako, kako ističe, mogu očekivati da će s godinama i odrastanjem postati aktivni članovi biblioteke.

- Naši projekti i aktivnosti su poziv da djeca borave u biblioteci i da shvate da one nisu samo mjesto gdje mogu dobiti slikovnicu. Važno nam je da djeca dolaze, da sama otvaraju vrata biblioteke, ali i da građani imaju tu naviku. Bez obzira na internet i nove elektronske forme, ljudi i dalje dolaze. Svijest mladih roditelja je vrlo razvijena i djeca od najranije dobi dolaze u biblioteku. Zajedno pravimo vojsku čitalaca, djece koja će naučiti kako koristiti knjigu - navodi Dedić koja djeci priča priče i osmišljava sadržaje još od 1997. godine.

EMOTIVAN ISPRAĆAJ PRVAČIĆA

Jedna od najzanimljivijih manifetacija jeste organizacija ispraćaja prvačića.

- Poslije nekoliko godina boravka ovdje djeca stasaju za đaka prvaka. Pravimo završnu svečanost u koju su oni uključeni. Imaju toge i diplomske kape. To je vrlo emotivan trenutak i za nas koji radimo sa njima, i za roditelje, djecu... Veličanstvena i vrlo emotivna mala svečanost - priznaje nam Dedić.

bubamare-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!