[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-b7eb85f6327f3710e3719a8a864fabd5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/l-b7eb85f6327f3710e3719a8a864fabd5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-b7eb85f6327f3710e3719a8a864fabd5.jpg","size":"109.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Pod sloganom 'Ujedinjeni kroz generacije' obilježen Dan Evrope

Direkcija za evropske integracije organizirala je danas obilježavanje Dana Evrope u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, gdje su se  pod sloganom “Ujedinjeni kroz generacije” družili učenici osnovnih škola „Kovačići“, „Hrasno“ i „Grbavica II“, članovi „Udruženja Colibri“ i „Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo“.

U umjetničkom dijelu programa učestovao je dječiji hor Superar, sopranistica Soumaya Hallak i pijanistica Zhaneta Medintseva.

Direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota je tom prilikom kazala da je Dan Evrope podsjetnik na jednu veliku i plemenitu ideju o stvaranju saveza država danas poznat kao Evropska unija.

Napomenula je da se tradicionalno Dan Evrope i cijela evropska sedmica obilježava različitim događajima, a jedan od njih je i današnje druženje.  

- Ovo je jedan od događaja koji smo željeli da podijelimo sa mladim generacijama i sa onim nešto malo starijim, jer bez obzira što svaka generacija nosi sa sobom i različitu perspektivu i prioritete, ipak dijelimo zajedničke vrijednosti koje su veoma važne i to su evropske vrijednosti - kazala je Habota.

Dodala je da je današnji slogan “Ujedinjeni kroz generacije”, te da je cilj bio da ujedine mladu generaciju sa njihovim novim idejama, sa entuzijazmom i energijom, zajedno sa starijom generacijom, sa njihovim iskustvom i mudrošću.

- Ujedinjeni kroz generacije, ujedinjeni kroz solidarnost i empatiju, obrazovanje i učenje, zapravo zajednički doprinosimo kreiranju i stvaranju inkluzivnijeg društva, što je i evropska vrijednost - navela je Habota.

Kaže da za nas u BiH posebnu važnost ima ovaj dan, jer je ovo prvi Dan Evrope nakon dobivanja "zelenog svjetla" za otvaranje pregovora sa EU.  

- Smatrali smo da je veoma važno da to podijelimo na ovaj način, imajući u vidu da imamo ovdje generacije koje su dale svoj doprinos, a imamo i mlade generacije koje će dati svoj doprinos u daljnjoj izgradnji društva, što je cilj svih nas u vrijednostima demokratije, tolerancije, solidarnosti i svih drugih zajedničkih vrijednosti - zaključila je Habota.

Umjetnička direktorica hora Superar Alma Karić je kazala da će Udruženje Superar u BiH ovu manifestaciju uveličati mini koncertom dječijeg hora.

Napomenula je da su sva djeca koja danas učestvuju u programu učenici Osnovne škole „Kovačići“, njih oko 130, koji Superar program pohađaju u okviru redovne nastave.

Po njenim riječima, Superar udruženje već osam godina u Kantonu Sarajevo pruža potpuno besplatno visokokvalitetno muzičko obrazovanje djeci iz svih sfera života, podržavajući posebno marginalizirane skupine, inkluzivnu nastavu.

- Radimo jako mnogo sa djecom i mladima koji nemaju pristup muzici i umjetnosti u svom svakodnevnom životu. Jako smo ponosni kada smo dijelom nekih manifestacija i nastupa koji pokušavaju da osvijetle pitanje upravo tih skupina koje nisu prisutne u društvenom životu, kako naši stariji tako i naši najmlađi - navela je Karić.

Napomenula je da djeca Superara pjevaju na mnogo svjetskih jezika, pa su tako i danas, osim na bosanskom pjevali na rumunjskom, španskom, a pjevali su neke afričke pjesme.   

- Sve da bi i kroz repertoar i kroz dječiju radost i energiju prikazali duh koji želimo da mlade generacije unesu u EU i u našu budućnost - navela je Karić.    

Uz kreativno druženje, ovo je bila prilika i da učesnici pokažu znanje o Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji, a članovi pobjedničke ekipe su i  nagrađeni.

- Ujedinjeni kroz generacije, ujedinjeni u empatiji i solidarnosti, u obrazovanju i učenju doprinesimo zajedno stvaranju boljeg inkluzivnog društva i promovišimo evropske vrijednosti - poručeno je da sa današnjeg događaja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!