[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/kupovina-trzni-centar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/100x73\/kupovina-trzni-centar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/kupovina-trzni-centar.jpg","size":"78.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/kupovina-trzni-centar_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/100x73\/kupovina-trzni-centar_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/kupovina-trzni-centar_1.jpg","size":"78.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/stednja.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/100x73\/stednja.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/stednja.jpg","size":"51.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

PET provjerenih savjeta kako da štedite i uštedite novac

Na prvi pogled, ušteda je jednostavna - ne trošite previše, a višak ostavite po strani. Međutim, sve više ljudi ima problem zaista nešto uštedjeti na kraju mjeseca. Zašto je to tako?

Mnogi će reći da je sve skupo pa ne možemo zaraditi ni za osnovne životne potrebe i "sindikalnu potrošačku korpu", a kamoli nešto uštedjeti. Oni s iskustvom u ovoj disciplini vjeruju da se čak i uz minimalne prihode može prikupiti pristojna količina novca od koje se može otići na odmor ili jednostavno, uštedjeti za „crne dane“. Pitali smo ih kako to rade i dobili smo 5 provjerenih savjeta kako uštedjeti novac.

Napravite dnevnik troškova

Ovo može zvučati kao naporan posao, ali vjerujte, jednom kad napravite predložak, bit će vam mnogo lakše svakog mjeseca. Jer ako ne znate koliko trošite, ne možete ni znati koliko možete uštedjeti.

Odvojite dnevnik koji će se koristiti samo za dnevnik troškova, napravite kolone obaveznih mjesečnih troškova, kao što su računi, rate kredita, gorivo, hrana, čak i izborne kupovine i izlazak na kavu. Zbroj svih mjesečnih primanja stavite u zasebnu kolonu i krenite. Zapišite doslovno svaki trošak, do posljednje marke. Nakon nekog vremena shvatit ćete na šta nepotrebno trošite novac i čega se možete odreći i staviti na štednju, a ako vam bude lakše, možete napraviti i stupac štednje kao obavezni mjesečni trošak.

Jednom kada shvatite koliko ćete potrošiti za mjesec dana, možete početi organizirati evidentirane troškove u primjenjiv budžet. Vaš budžet bi trebao biti u skladu s troškovima koji odgovaraju vašim prihodima, tako da možete planirati potrošnju i ograničiti prekomjernu potrošnju. Svakako uzmite u obzir troškove koji se javljaju redovno, ali ne svaki mjesec, poput servisa automobila.

Ako ste više digitalni tip osobe, postoje brojne aplikacije koje možete instalirati na telefon i sve to učiniti na mreži automatizacijom cijelog procesa.

Postavite cilj

Jedan od najboljih načina za uštedu novca je postaviti cilj za koji štedite. Počnite s razmišljanjem o tome za šta biste možda htjeli uštedjeti - vjenčanje, lijepo putovanje ili privatni pansion. Zatim izračunajte koliko će vam novca biti potrebno za taj cilj i koliko vam je vremena potrebno da ga uštedite.

Postavite sebi mali, ostvarivi kratkoročni cilj za nešto zabavno i dovoljno veliko da nećete imati novca da sve to platite odjednom, poput novog pametnog telefona ili poklona za praznike. Postizanje manjih ciljeva i uživanje u nagradi za koju ste uštedjeli može vam dati psihološki poticaj koji uštedu čini neposrednijom i jača stečenu naviku.

Birajte kvalitet, a ne količinu

 To se može odnositi na hranu, odjeću, elektroniku i drugo. Iako je u iskušenju kupiti jeftinije verzije svakodnevnih stvari, ponekad ćete odabirom kvaliteta umjesto količine uštedjeti više na duže staze. Uštedite novac i nabavite najkvalitetniji proizvod koji si možete priuštiti, umjesto pristupačnih cipela koje mijenjate sezonski, kupujte kvalitetne koje će trajati nekoliko godina. To se odnosi i na hranu: Kupovina kvalitetne organske hrane može vas zasititi više od prerađene štetne hrane i potencijalno vam uštedjeti novac na zdravstvenim troškovima u budućnosti, jer se dobro brinete o sebi. Umjesto uređaja koji će vam pojesti račune za struju, razmislite o tome što nude inverter klima uredjaji koji manje troše energiju. Pronađite ravnotežu koja vam odgovara i odaberite kvalitet kad god možete.

Odaberite dane bez trošenja novca

Baš kao što svaki dan trošimo novac na nepotrebne stvari, a da to ni ne primijetimo, tako možemo birati dane kada uopće nećemo trošiti novac. Neka to bude, recimo, utorak i četvrtak. Organizujte dnevne obroke, pijte kafu kod kuće, ponesite vodu sa sobom. Budite disciplinovani i pridržavajte se pravila. Na kraju mjeseca imat ćete najmanje 8 dana u kojima niste potrošili nijednu marku.

Isprobajte pravilo 30 dana

Pravilo 30 dana je jednostavno i koristili su ga mnogi svjetski stručnjaci za štednju. To je pravilo štednje koje ima za cilj pomoći vam da promijenite način razmišljanja na štednju, a ne na trošenje. Ako kupujete putem interneta ili šetate trgovačkim centrom i vidite nešto što vam se sviđa, a planirate si to sami priuštiti, prestanite. Okrenite se i izađite iz trgovine. Odgodite kupovinu za 30 dana i umjesto kupovine novac koji biste potrošili stavite na svoj štedni račun. Kad prođe 30 dana, počastite se onim što ste htjeli. Vrlo je moguće da vam više neće ni trebati.

Da biste uštedjeli novac, potrebna vam je disciplina i plan. Saznajte koji su vaši ciljevi i koliko za to morate izdvojiti. Pregledajte svoj budžet i provjeravajte svoj napredak svakog mjeseca. Ne samo da će vam ovo pomoći da se pridržavate svog ličnog plana štednje, već će vam pomoći i da brzo otkrijete i riješite probleme koje imate kao potrošač. Svijest o tome kako uštedjeti novac može vas čak inspirirati da pronađete više načina za uštedu i brže postignete svoje ciljeve.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!