[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-852de2ed2a2de2f967b963e1fcecb22e.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-852de2ed2a2de2f967b963e1fcecb22e.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-852de2ed2a2de2f967b963e1fcecb22e.jpeg","size":"83.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Pamela McGaha sa predstavnicima institucija BiH - Kontinuirana posvećenost svim građanima BiH

Ponosim se uspjesima koje smo zajedno postigli i našom kontinuiranom posvećenosti svim građanima Bosne i Hercegovine - istakla je komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela L. McGaha, koja je pri kraju svog mandata, na sastancima održanim s rukovodiocima partnerskih bh. institucija, Ministarstvom odbrane BiH, Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

 

Na sastancima se generalica McGaha zahvalila partnerima za izvrsnu saradnju tokom njenog mandata, kao i za njihovu kontinuiranu i svakodnevnu posvećenost unapređenju odbrambeno-sigurnosne infrastrukture u BiH “što će, u konačnosti, biti na korist svim građanima BiH”.  

Generalica McGaha naglasila je niz uspješnih rezultata zajednički postignutih tokom protekle dvije godine, uključujući i izvrsnu ocjenu Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH u 2022. kao sposobne da djeluje u skladu s NATO standardima. Također je istakla i mnogobrojne hrabre pripadnike OS BiH koji su odgovorili na poziv da pruže pomoć Saveznicima u vanrednoj situaciji nakon razarajućih prirodnih nepogoda u Turskoj i Sloveniji.  

Generalica McGaha osvrnula se i na brojne situacije multiresornog odgovora na poplave i šumske požare u BiH u cilju spašavanja života uz podršku NATO-finansiranog Komandnog sistema za upravljanje incidentom (NICS), te naglasila njihovu kontinuiranu podršku BiH u kontekstu inicijative “Žene, mir i sigurnost”, kao i partnerstvo BiH i Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i prestižni Rose-Roth seminar kojem je BiH bila domaćin prošle godine.  

Sastanci su bili i prilika za predstavljanje novog komandanta NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Matthewa A. Valasa, koji će dužnost komandanta preuzeti 10. maja ove godine na svečanoj primopredaji komande koja će biti održana u Domu Oružanih snaga, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.   

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!