[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/l-7ba78d8e032787588fa4c2589a1fa863.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/100x73\/l-7ba78d8e032787588fa4c2589a1fa863.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/l-7ba78d8e032787588fa4c2589a1fa863.jpg","size":"145.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Opozicija u Gruziji organizira proteste na granici, zahtijevaju da se Rusima ne dozvoli ulazak

Gruzijska opoziciona stranka Droa na granici te zemlje i Rusije organizirala je protest zbog Rusa koji, bježeći od mobilizacije, ulaze u Gruziju u velikom broju, javlja Sky News. 

Zamjenik gruzijskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandre Darakhvelidze rekao je u srijedu da bi planirani protesti opozicije na gruzijsko-ruskoj granici "u ovom trenutku predstavljali dodatni izazov za policiju."

Elene Khoshtaria, liderka opozicione stranke Droa, i građanski aktivisti planiraju održati protestne skupove na granici sa zahtjevom za zatvaranje granice usred "masovnog priliva" ruskih državljana nakon najave djelimične vojne mobilizacije u toj zemlji prošle sedmice, prenosi gruzijski portal Agenda.ge. 

- Ministarstvo unutrašnjih poslova će preduzeti sve neophodne mjere da obezbijedi sigurnost svih osoba na protestima. Naravno, održavanje skupova u ovakvim trenucima predstavlja dodatni izazov za policiju, međutim, mi ćemo preduzeti sve zakonom propisane mjere kako bismo osigurali da prava svih učesnika skupa budu zaštićena - rekao je Darakhvelidze.

Predstavnike stranke Droa i građanske aktiviste policija je ranije spriječila da održe protest na graničnom prelazu Larsi, a miting planiraju održati u Gveletiju, u blizini tunela koji je povezan sa kontrolnim punktom na sjeveru Gruzije.

Demonstranti koji se okupljaju na granici tvrde da bi Rusi trebali ostati u Rusiji i protestvovati protiv rata, a ako ih mobiliziraju, trebali bi preći na ukrajinsku stranu i boriti se protiv Rusije.

Oni također traže da se granica zatvori za Ruse te da se Rusima zabrani otvaranje bankovnih računa, baš kao i unajmljivanje smještaja u Gruziji.

Tvrde da građani Gruzije nemaju dovoljno informacija o Rusima koji ulaze u zemlju, šta su im motivi i za šta se zalažu, piše Sky News.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!