[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/l-9b59bfdb23f596b1960ba41aff13a445.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/100x73\/l-9b59bfdb23f596b1960ba41aff13a445.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/28\/l-9b59bfdb23f596b1960ba41aff13a445.jpeg","size":"54.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Tihanovskaja: Ako Lukašenko uključi Bjelorusiju u rat u Ukrajini to bi bilo 'političko samoubistvo'

Čelnica bjeloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja rekla je u srijedu da bi predsjednik Aleksander Lukashenko počinio "političko samoubojstvo" ako bi bjelorusku vojsku uključio u rat u susjednoj Ukrajini. 

 

Tihanovskaja je proglasila pobjedu na osporavanim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji 2020., ali sada živi u egzilu u Litvaniji nakon što je Lukašenko pokrenuo brutalno slamanje opozicije. 

- Ako natjera našu vojsku da učestvuje u Ukrajini to će za njega biti političko samoubistvo - rekla je za AFP prije govora na godišnjoj konferenciji glavne britanske opozicione Laburističke stranke u Liverpulu.

- Čak i oni ljudi koji su za ovaj režim kao i saveznici Lukašenka su protiv rata u Ukrajini - rekla je ona.

Ona se također osvrnula i osudila glasanje o "lažnom" pripajanju koje su ove sedmice održale prokremaljske vlasti u četiri ukrajinske regije pod kontrolom Moskve, gdje su dužnosnici tvrdili da su nadmoćno pobijedili.

Tihanovskaja je rekla da su glasovi, koje su Kijev i njegovi zapadni saveznici također osudili kao "prevaru", bili lažni pokušaj Kremlja "da proda nešto (ruskom) narodu kao pobjedu" jer neće uspjeti dobiti globalno priznanje.

- Svi su vidjeli da armija Kremlja nije toliko moćna, da je kralj gol. Tako da niko normalan neće priznati ovaj referendum - dodala je.

Međutim pojačani strahovi da bi ruski predsjednik Vladimir Putin sada mogao rasporediti taktičko nuklearno oružje za odbranu anektiranih teritorija, nakon nedavnih prijetnji, posebno su vidljivi u Bjelorusiji.

Tihanovskaja je primijetila da je Lukašenko uspješno iskoristio vlastiti "takozvani referendum" ranije ove godine kako bi mu dao legalna sredstva za smještaj ruskog nuklearnog oružja u zemlji.

- Ono što nas brine je da nuklearno oružje može biti lansirano s teritorija Bjelorusije - rekla je čelnica opozicije.

- Možda se naša zemlja može koristiti za takve, sramotne ciljeve, i naravno, to će biti velika katastrofa – rekla je ona.

Tihanovskaja, koju Zapad vidi kao istinsku pobjednicu predsjedničkih izbora u augustu 2020. koji su Lukašenka održali na vlasti, ustvrdila je međutim da su ovosedmični referendumi doveli ostarjelog autokrata u "tešku situaciju".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!