[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/pag-hljeb-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/pag-hljeb-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/pag-hljeb-1.jpg","size":"217.09","dimensions":{"width":770,"height":460}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/dsc07390.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/dsc07390.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/dsc07390.jpeg","size":"444.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/samostan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/samostan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/samostan.jpg","size":"421.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Obavezno probati: Paški baškotini, mirisni kolačići benediktskih redovnica

Malo kome je poznato da su baškotini prvi hrvatski  proizvod zaštićen i registriran u Evropskoj Uniji. A ako nekome nije poznato šta su zapravo baškotini , onda ćemo reći da je to  vrsta tvrdog peciva, sličnog dvopeku,  koji se proizvodi samo u gradu Pagu na istoimenom otoku.

Rade ih isključivo redovnice u benediktinskom samostanu  Svete Margarite, u Ulici Jose Felicinovića i po recepturi koja je do danas ostala nepromijenjena i  samo njima poznata.

Glavni moto Benediktanskog reda je Ora et labora- moli i radi. Tako benediktinke  mole krunicu dok rade baškotine.  Dnevno mogu napraviti 30 kg baškotina. Sve se radi ručno.

Baškotin je vrlo ukusan i mirisan, a tradicija njegove izrade je vrlo duga.  Prozvode se od 1540. godina, ali vjerovatno i puno duže. Sami pomorci su morali imati hranu koja se mjesecima morala čuvati, pa su tako baškotini bili idealna namirnica mornara i moreplovaca.

Osim paške janjetine, sira i čipke,  i baškotini su simbol grada Paga i niti jedna svečanost, od vjenčanja, rođenja djeteta ili bio koja druga obljetnica ili bilo koji praznik u ovom gradu ne može se zamisliti  bez baškotina.  


Baškotini su se koristili i za jačanje organizima! Naime, kada je neko bio slabijeg zdravlja, kako bi   ojačao,  jeo bi baškotine umočene u prošek.

Inače ovo pecivo koje neko zove i mornarskim kruhom  možete  jesti samog (grickati), ali najbolji je umočen u bijelu, nešto slađu kavu. Pripada lakšim pecivima. 

Osim baškotina časne benediktinke, kada su jela u pitanju,  rade i jednu vrstu mekanog peciva koja se zove kolacić.

Dakle, kada posjetitite Pag obavezno probajte baškotine- mirisne kolačiće  napravljene po izvornom receptu starom više od 500 godina !

Podijelite ovaj članak!