[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-47b3c4f5b5db62dfc250faf9f13e795f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/l-47b3c4f5b5db62dfc250faf9f13e795f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-47b3c4f5b5db62dfc250faf9f13e795f.jpg","size":"94.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Nović i Mašović sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Armenije: Mir i stabilnost ključni prioritet

 Predsjedavajući Grupe prijateljstva za Srednju i Istočnu Evropu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović i član Grupe prijateljstva Amor Mašović razgovarali su sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Armenije Paruyrom Hovhannisyanom.

Tokom otvorenog razgovora obostrano su istaknuti dobri i prijateljski odnosi između dvije zemlje, te ocijenjeno da postoji značajan prostor ze unapređenje saradnje u mnogim segmentima, a posebno u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma, izgradnje infrastrukture, energetike, te u područjima visoke tehnologije.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili informacije o aktuelnom političkom trenutku u kome se nalaze dvije zemlje, kao i o reformskim procesima i geopolitičkim izazovima. Govorili su o opredijeljenosti Bosne i Hercegovjne i Republike Armenije za ulazak u Evropsku uniju, te o važnosti jačanja demokratskih institucija i snažnije borbe protiv korupcije.

Zajednički je ocijenjeno da mir i izgradnja stabilnosti trebaju biti ključni prioriteti i strateški cilj obje države, a da se politička neslaganja, kako na unutrašnjem planu, tako i sa susjednim zemljama, isključivo trebaju rješavati konstruktivnim dijalogom i kompromisom.

Učesnici sastanka složili su se i oko toga da međuparlamentarna saradnja može biti temelj šire saradnje između dvije države, te da u budućnosti treba raditi na intenziviranju saradnje radnih tijela parlamenata.

Sastanku je prisustvovao i nerezidentni ambasador Republike Armenije za BiH sa sjedištem u Pragu Ashot Hovakimian, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!