[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/070520-novakovic-bursac-video-sastanak-biro-psse.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/070520-novakovic-bursac-video-sastanak-biro-psse.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/070520-novakovic-bursac-video-sastanak-biro-psse.jpg","size":"79.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Novaković - Bursać učestvovala na sjednici komiteta PSVE za socijalna pitanja

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković - Bursać učestvovala je danas u online formatu na sjednici Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.

Članovi Komiteta usvojili su nacrt deklaracije u kojoj je izražena zabrinutost zbog brzo evoluirajuće pandemije virusa korona širom svijeta. U nacrtu deklaracije navodi se da „niko nije bezbjedan dok svi nisu sigurni“, te se upućuje apel za pravičnu distribuciju vakcina na globalnom nivou.

Naglašeno je takođe da se, vakcinacijom ranjivih grupa, treba zaustaviti širenje virusa, s ciljem da se izbjegnu smrtni ishodi i dodatno zaštiti ugrožena ekonomija u zemljama širom svijeta.

Parlamentarci su, na osnovu nacrta izvještaja izvjestioca Josepha O’Reillya o zavisnosti o lijekovima na recept, usvojili nacrt rezolucije i nacrt preporuka kojima se upozorava na ovaj globalno rastući problem, koji je, nažalost, još uvijek nedovoljno istražen, a koji posljedice ne ostavlja samo na pojedince koji se suočavaju s njim već i na cijelo društvo.

Istaknuto je da je pandemija virusa korona dodatno pogoršala ovaj izazov širom svijeta, ometajući pružanje usluga liječenja, umnožavajući i pogoršavajući probleme mentalnog zdravlja, te potiskujući ovu temu iz agende prioriteta javnog zdravlja. 

Na osnovu nacrta izvještaja izvjestiteljke Jennifer De Temmerman, diskutovalo se i o  temi „Klimatske promjene - nečinjenje i kršenje prava djeteta“, te je usvojen nacrt rezolucije i nacrt preporuka.

Zaključeno je da su djeca, kao jedna od najugroženijih društvenih kategorija koja čini populaciju od 2,2 milijarde, lišena svojih osnovnih prava, uključujući pravo na zdravlje, hranu, vodu, sklonište i kvalitetno obrazovanje, zbog toga jer ekstremne klimatske pojave postaju sve češće, intenzivnije i razornije.
 
U fokusu je bila i tema „Slušanje i učešće djece - temelj demokratskih društava“, o kojoj je izvještaj pripremila baronesa Doreen E. Massey. Usvojeni nacrt rezolucije i nacrt preporuka potenciraju uključenje djece u donošenje političkih odluka jer, kako je rečeno, isto jača njihovo razumijevanje demokratije i vještine za dijalog i sposobnost da rješavaju sukobe bez nasilja, te predstavlja suštinski gradivni element demokratske bezbjednosti i stabilnosti društava.
 
Na današnjoj sjednici imenovani su i izvjestioci za teme iz nadležnosti Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!