[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/automobil-crveni-auto-put-brzina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/100x73\/automobil-crveni-auto-put-brzina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/automobil-crveni-auto-put-brzina.jpg","size":"51.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/mini-kuper-zuti-automobil-ulica-parkiran.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/100x73\/mini-kuper-zuti-automobil-ulica-parkiran.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/mini-kuper-zuti-automobil-ulica-parkiran.jpg","size":"130.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/automobil-crveni-auto-put-brzina_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/100x73\/automobil-crveni-auto-put-brzina_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/automobil-crveni-auto-put-brzina_1.jpg","size":"51.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Najvažniji savjeti za kupovinu polovnog automobila

Potrebno vam je novi automobil, međutim model koji želite premašuje vaš budžet?

Onda su polovni automobili pravo rješenje za vas. Kupovina polovnog automobila može biti prava avantura, ali i pravi izazov. Ukoliko želite da kupite polovnjak, bilo da prvi put obavljate ovakvu kupovinu ili već imate iskustva u tome, postoji nekoliko važnih stvari koje treba da uzmete u obzir.

Kupovina polovnog automobila može da bude dobar izbor, ali takođe može biti rizična investicija, stoga je važno da znate nekoliko stvari prije nego što se odlučite za kupovinu. U nastvaku teksta izdvojili smo najvažnije, na koje treba posebno da obratite pažnju.

Pripremite novčana sredstva

Iako je kupovina polovnog automobila znatno povoljnija od kupovine novog vozila, i za ovaj poduhvat vam treba određena svota novca koju u pojedinim slučajevima nije jednostavno prikupiti.

Ono što je pozitivna informacija jeste da dio tih sredstava možete prikupiti na osnovu vašeg prethodnog vozila. Umjesto da vaš stari automobil stoji parkiran u garaži, zauzima prostor i gubi na vrijednosti, zašto ga ne biste prodali?

Dakle, možete profitirati otkupom polovnjaka, a svoje vozilo možete prodati na nekoliko načina - putem oglasa, preko prijatelja ili pak kontaktiranjem agencija koja vrše otkup starih automobila i havarisanih vozila po povoljnim uslovima.

Unaprijed odredite budžet koji imate za kupovinu, odnosno maksimalnu cifru iznad koje ne želite i ne možete da pređete. Na taj način ćete prilikom istraživanja ponude polovnjaka, ubrzati proces i suziti svoj izbor.

Na osnovu budžeta odredite vaše prioritete - da li biste prije kupili automobil koji je stariji ali i popularnijeg i kvalitetnijeg brenda, ili za isti novac kupili manje poznat automobil, ali manje starosti i boljih karakteristika.

Ove odluke su individualne i zavise od vaših preferencija i mogućnosti.

Pronađite pouzdanog prodavca

Sledeći važan korak je pronalaženje pouzdanog prodavca.

Ne kupujte automobil nakon kontakta sa samo jednim prodavcem, već detaljno istražite ponudu!

Ukoliko kupujete automobil od prodavca koji ima dobru reputaciju i kojem možete da vjerujete, vaše šanse da dobijete dobar automobil su mnogo veće.

Ukoliko se odlučite da kupite automobil od nepoznatog prodavca, bilo da je to na internetu ili na oglasima, provjerite njegovu istoriju, iskustva drugih kupaca i njihova mišljenja o prodavcu. Nažalost, veoma često se dešavaju prevare u kojima prodavci sakriju određenu važnu informaciju, pa kako ne biste i vi upali u zamku, važno je detaljno istražiti kupca.

Odaberite nekoliko vozila koja vam se najviše dopadaju, kontaktirajte prodavce i tražite im da navedu sve najvažnije karakteristike vozila. Na osnovu informacija koje ste dobili od njih, odredite da li želite da nastavite sa pregovorima i pristupite sledećem koraku.

Provjerite stanje vozila

Prije donošenja odluke o kupovini potrebno je da sa prodavcem ugovorite sastanak kako biste uživo vidjeli i probali automobil.

Ovo podrazumijeva da vi samostalno pregledate automobil, obavite probnu vožnju i vidite kako se ponaša na putu, ali i odlazak kod vašeg automehaničara kako bi potvrdio da su sve informacije koje vam je prodavac pružio istinite i da vam ništa nije sakrio.

Važno je da ga detaljno pregledate kako biste bili sigurni da je u dobrom stanju:

  • Prvo, obratite pažnju na mehaniku vozila. Provjerite da li automobil ima redovno održavanje i servisiranje, jer to može uticati na trajnost i pouzdanost vozila. Takođe, obratite pažnju na eventualne zvukove u motoru ili drugim dijelovima vozila koji mogu ukazivati na probleme.
  • Drugo, pregledajte karoseriju vozila. Provjerite da li postoje oštećenja, korozija ili rđa na vozilu. Ako postoje oštećenja, to može uticati na sigurnost i pouzdanost vozila.
  • Treće, obratite pažnju na unutrašnjost vozila. Provjerite sjedišta, podove, krov i sve druge dijelove unutrašnjosti vozila. Ako postoje oštećenja, fleke ili bilo kakve druge nepravilnosti, to može ukazivati na to da je automobil loše održavan.

Preporučujemo da odlazak kod provjerenog majstora, ne preskačete, kako je veoma česta pojava da prodavci ne pruže važne informacije o automobilu, pa kupac ne bude zadovoljan kupovinom. Profesionalac ipak ima više iskustva od vas, te će potencijalno uočiti određene nepravilnosti koje vi pri prvom pregledu vozila niste zapazili i usmjeriti vas i savjetovati da li je automobil ispravan i zadovoljavajuć.

Provjerite dokumentaciju

Važno je da provjerite svu dokumentaciju vezanu za automobil prije nego što ga kupite. To uključuje registracione tablice, servisnu knjižicu, uputstvo za upotrebu i druge dokumente koji se odnose na automobil. Provjerite da li je dokumentacija uredna i da li je automobil registrovan na prodavca.

Ovo su samo neke od važnih stvari na koje prilikom potrage za polovnim automobilom ne smijete da zaobiđete. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, te da će vaš izbor biti onaj pravi, a kupovina polovnjaka što brža, efikasnija i prijatnija.

(Foto: https://www.pexels.com)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!