[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/baloni-rodjendan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/100x73\/baloni-rodjendan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/baloni-rodjendan.jpg","size":"64.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/baloni-rodjendan_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/100x73\/baloni-rodjendan_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/baloni-rodjendan_1.jpg","size":"64.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/konfete-rodjendan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/100x73\/konfete-rodjendan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/22\/konfete-rodjendan.jpg","size":"44.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Pet savjeta za organizaciju rođendanske proslave sa malim budžetom

Rođendan je poseban dan koji svako od nas želi simbolično da obiljeleži, a veoma često i proslavi uz prisustvo dragih ljudi.

Međutim, organizovanje rođendanske zabave često može biti skupo. Ipak, bez brige - uz malo kreativnog planiranja možete organizovati rođendansku zabavu za pamćenje, a da pritom ne potrošite previše novca.

U našem tekstu pročitajte pet savjeta i ideja pomoću kojih vaša rođendanska žurka može da se pretvori u nezaboravno iskustvo za sve prisutne, čak i uz malo novca!

Pametno osmislite rođendanski meni

Organizovanje rođendanske zabave za pamćenje uz ograničen budžet može izgledati kao zastrašujući zadatak, ali je definitivno moguće uz malo kreativnosti i snalažljivosti. Jedna od efikasnih strategija je pametno osmišljavanje rođendanskog menija.

Ako zovete mali broj bliskih ljudi na svoju zabavu, možete im preporučiti da umjesto standardnih, njihov izbor budu personalizovani pokloni za rođendan koje ćete koristiti i kao posluženje. Ovaj prijedlog možete dati bliskim ljudima, sa kojima ste otvoreni i koji će rado prihvatiti da vam na taj način pomognu u pravljenju rođendanskog menija.

Naravno, nezaobilazan element svake proslave je torta, a ukoliko uživate u pripremi hrane - osvežavajuća voćna rođendanska torta može biti odlična opcija. Ako uz to napravite i domaće koktele, osmišljene specijalno za ovu priliku, gosti će biti oduševljeni, a vaš budžet zahvalan. Da biste svoje koktele učinili interesantnijim, koristite šarene ukrase, poput svježeg začinskog bilja ili kriški voća.

Organizujte zabavu kod kuće ili na lokaciji koja je besplatna

Jedan od najboljih načina da uštedite novac za proslavu rođendana je da ga organizujete kod kuće ili na određenoj besplatnoj lokaciji.

U obzir dolaze park, plaža ili bilo koji drugi otvoreni prostor koji možete koristiti besplatno, bez ometanja drugih ljudi. Ovakva vrsta rođendana će se izdvojiti i pružiti vama i vašim gostima novo, zabavno iskustvo. Takođe, na otvorenom je moguće organizovati različite aktivnosti, ali i samo uživati u prirodi, što će svima uljepšati taj dan.

Održavanje zabave kod kuće takođe omogućava više slobode u cjelokupnoj organizaciji. U ovom slučaju, potrebno je da prilagodite prostor rođendanskoj proslavi, a onda i da napravite dobar plan aktivnosti tokom žurke. Unaprijed pripremljena lista pesama će vam mnogo pomoći, a novčana ulaganja u ovakvu proslavu će svakako biti daleko manja.

Fokusirajte se na nezaboravna iskustva

Umjesto da trošite novac na skupe aktivnosti, osmislite zabavne aktivnosti za koje nije potrebno mnogo novca, a u kojima svi mogu da uživaju.

Ako rođendan planirate na otvorenom - unaprijed pripremite rekvizite za igre na otvorenom. Uključite sve aktivnosti koje bi zabavile vas i vaše goste, kao što su sportovi sa loptom, badminton, frizbi i slično.

Za dobru zabavu u zatvorenom, možete napraviti turnir u društvenim igrama, organizovati karaoke, filmsko veče, stoni fudbal i slične aktivnosti.

Dok planirate ove igre, vodite računa o godinama i interesovanjima vaših gostiju. Važno je da se napravi balans i osmisle zabavne aktivnosti u kojima će uživati većina pristunih.

Napravite svoje ukrase

Još jedan način da uštedite novac i unesete dobru atmosferu na vašu zabavu je pravljenje ukrasa.

Umjesto da kupujete skupe ukrase, budite kreativni i napravite svoje koristeći materijale kao što su papir, baloni i trake. Na internetu možete pronaći mnoge ideje za dekoraciju koje se mogu realizovati lako i uz malo novca.

Neke jednostavne i jeftine ideje za dekoraciju uključuju kreiranje venca od balona, pravljenje pozadine sa trakama i dizajniranje personalizovanog banera sa imenom slavljenika ili slavljenice. Takođe, možete da koristite slike i druge uspomene da biste dodali lični pečat svojoj dekoraciji.

Osim toga, izvadite stare ukrase i sveće, te ih iskoristite na nov način kako biste dekorisali prostor. Obratite pažnju na osvjetljenje koje može da napravi veliku razliku i potpuno transformiše prostor.

Planirajte što više unaprijed

Na kraju, za organizovanje proslave rođendana sa malim budžetom, ključno je da sa pripremom počnete dosta ranije.

Na taj način ćete imati više vremena da dobro isplanirate kupovinu ili pravljenje ukrasa, hrane i pića. Pored toga, planiranje unaprijed vam omogućava da uporedite cijene i pronađete najpristupačnije opcije.

Štaviše, planiranje unaprijed takođe vam može pomoći da izbjegnete stres i prekomjerno trošenje novca u posljednjem trenutku. Kada pokušavate da nabavite sve za zabavu u poslednjem momentu, možete osjetiti iskušenje da potrošite previše na stvari poput dekoracije ili hrane, kako biste sve što prije obezbijedili.

S druge strane, ako odvojite vrijeme za planiranje unaprijed, možete se držati određenog budžeta i izbjeći sve nepotrebne troškove.

Organizovanje rođendanske zabave uz mali budžet ne znači žrtvovanje dobre zabave i prelijepih uspomena.

Koristeći ovih 5 savjeta, možete isplanirati nezaboravnu proslavu koja je kreativna, ekonomična i prilagođena željama vas i vaših gostiju. Uz malo planiranja unaprijed i korišćenja pametnih rješenja - možete organizovati rođendansku zabavu u kojoj će svi uživati!

(Foto: Unsplash.com)

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!