[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/xx_4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/100x73\/xx_4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/xx_4.jpg","size":"50.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

MOK ne priznaje izbor Lukašenka za predsjednika OK Belorusije

Viktor Lukašenko je na tu funkciju izabran 26. februara umjesto oca, koji je na čelu nacionalnog Olimpijskog komiteta bio prethodne 23 godine.

U saopštenju MOK se navodi da Olimpijski komitet Belorusije nije ispoštovao odluku Izvršnog odbora MOK od 7. decembra prošle godine da beloruski sportisti moraju da se zaštite od političke diskriminacije.

Ta odluka je uslijedila nakon što je oko 1.000 beloruskih sportista potpisalo pismo, kojim je od Aleksandra Lukašenka traženo da prekine policijsko nasilje nad ljudima koji su protestovali poslije predsedničkih izbora, zbog čega su se i sami našli na udaru vlasti.

Izvršni odbor MOK je danas odlučio da suspenduje sve uplate Olimpijskom komitetu Belorusije, osim sredstava namenjenih za pripremu i učešće beloruskih sportista na Olimpijskim igrama.

Pored toga, od međunarodnih sportskih federacija zatraženo je da osiguraju da nijednom beloruskom sportisti ne bude iz političkih razloga onemogućeno da učestvuje u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Pored Lukašenka, MOK ne priznaje ni izbor Dmitrija Baskova za člana Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Belorusije i njih dvojica neće moći da dobiju akreditacije ni za jedno takmičenje.

Od Olimpijskog komiteta Belorusije, MOK zahtjeva da garantuje da neće biti političke diskriminacije prilikom odabira sportista koji će učestvovati na Olmpijskim igrama.

Navodi se da će MOK pažljivo pratiti situaciju u Belorusiji i zadržava pravo da, u skladu sa budućim dešavanjima, preduzme naredne korake ili ublaži danas usvojene mjere.

izvor:Sport Klub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!