[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/xd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/xd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/xd.jpg","size":"107.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Mesiju Zlatna lopta, ali kritike ne prestaju: Bira se najbolji u godini, a ne najbolji svih vremena

Pobjeda Argentinca Lionela Mesija u izboru "Frans fudbala" za najboljeg fudbalera svijeta u 2021. godini izazvala je salve kritika novinara, fudbalskih stručnjaka i igrača.

Većina njih smatra da je nagradu trebalo da osvoji Robert Levandovski, koji je 2020. izabran za najboljeg u igrača u izboru Fife, ali je Frans fudbal zbog pandemije koronavirusa odlučio da te godine ne dodjeljuje Zlatnu loptu.

Sjajni Poljak je prošle sezone postigao 41 gol u Bundesligi, srušivši rekord legendarnog Gerda Milera. Ovaj podvig, koji je "zapalio Njemačku", ipak nije imao isti odjek u inostranstvu, gdje je očito puno veći utisak ostavila Mesijeva Kopa Amerika s Argentinom.

"Iskreno, ništa ne razumijem", poručio je Lotar Mateus, legendarni njemački fudbaler.

"Uz dužno poštovanje prema Mesiju i ostalim navedenim igračima, niko to nije zaslužio toliko kao Levandovski."

I drugi stavljaju znak pitanje pored Mesijevog izbora za najboljeg u 2021.

"Svaki put mi je teže da povjerujem u te nagrade," kazao je Iker Kasiljas, legendarni španski golman, sada u penziji.

"Za mene je Mesi jedan od pet najboljih igrača u istoriji, ali trebali bismo da počnemo da razlikujemo one koji su bili najbolji na kraju sezone. Nije teško," dodao je Kasiljas.

Oglasio se i menadžer Liverpula Jirgen Klop.

"Možemo zauvijek da damo Zlatnu loptu Mesiju za njegovu igru ​​i karijeru," rekao je trener Liverpula i poentirao:

"Ali, ako to ove godine ne uradite Levandovskom, kada ćete?".

I italijanska "Gazeta delo sport" izražava sumnju u filozofiju prestižnog izbora prestižnog francuskog lista.

"Ova nagrada je postala farsa", poručila je "Gazeta".

Bivši kapiiten engleske reprezentacije Geri Lineker smatra da je Zlatnu loptu trebao da dobije Poljak.

"On to zaslužuje", napisao je na Tviteru najbolji engleski napadač 80-ih.

Među kandidatima za osvajanje nagrade bio je i vezista prvaka Evrope Italije, te pobjednika Lige šampiona Čelsija, Žoržinjo.

"Osvojio je sve glavne trofeje i uveliko učestvovao u tim titulama, pa ne bi bilo iznenađenje da je podigao Zlatnu loptu", istakao je menadžer Čelsija Tomas Tuhel.

Italijanska "La Republika", takođe, smatra da je Žorginjo trebao da bude pobjednik.

"Ako ste plejmejker i vođa ekipe koja je osvojila Ligu šampiona kao i ekipe koja je zablistala na velikom turniru, došli ste do vrha," pištu Italijani. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!