[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/02\/l-102af22ce762ec662d4fd718ed2adade.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/02\/100x73\/l-102af22ce762ec662d4fd718ed2adade.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/02\/l-102af22ce762ec662d4fd718ed2adade.jpg","size":"71.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Međunarodni dan močvara: Osjetljiva i važna staništa koja ubrzano gubimo

Na Međunarodni dan močvara iz Centra za životnu sredinu podsjećaju na ekocid počinjen na Bardači prije 10 godina. Ali uvjereni su da je oporavak moguć, jer močvarni ekosistemi imaju veliki kapacitet za obnovu. Uz stručno upravljanje, Bardači može se relativno brzo vratiti stari sjaj, navode iz tog centra.

Međunarodni dan močvara se obilježava 2. februara i svake godine, još od 1971. godine, a ovogodišnja tema je „Močvare i dobrobit ljudi“. 

Močvare su izuzetno bitna staništa budući da pružaju mnogo koristi za ljude i druge oblike života, kao što su prečišćavanje i regulisanje voda, skladištenje gasova staklene bašte, proizvodnja biomase, pružanje skloništa i staništa za mnoge vrste...

Koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja Nataša Crnković je kazala da pored Bardače, po Ramsarskoj konvenciji u BiH su zaštićeni Livanjsko polje i Park prirode Hutovo blato.

Kao primjer svijetle tačke glede zaštite i upravljanja močvarnim staništem je zaštićeno stanište Tišina, na teritoriji opštine Šamac a ta lokalna zajednica polako, ali ispravno uviđa sve koristi od očuvanja tog osjetljivog močvarnog kompleksa.

- Kada govorimo o močvarnim staništima u BiH, važno je pomenuti i ribnjak Saničani kod Prijedora, koji predstavlja jedno od važnijih staništa za ptice i druge močvarne vrste u ovom dijelu države. Očekujemo da će vlasti ozbiljno da pristupe novom sistemu upravljanja nad ovim ribnjakom, jer postoje naznake da će Vlada Republike Srpske da kupi ribnjak u skorijem periodu, s obzirom da je ribnjak u stečaju – kaže Crnković.

Globalno se procjenjuje da jedan od osam ljudi zarađuje za život od močvarnih područja kroz obezbjeđivanje hrane, zaliha vode, prevoza i drugih aktivnosti. Ova staništa gubimo tri puta brže nego šumska staništa i taj trend se ubrzava.

Od 1970. godine je izgubljeno najmanje 35 posto močvarnih područja na nivou planete, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!