[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/stheroes-1024x1024-1-650x650.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/100x73\/stheroes-1024x1024-1-650x650.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/stheroes-1024x1024-1-650x650.jpg","size":"77.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Međunarodna turistička kuća heroja dobila tek četvrtog člana

Međunarodna turistička kuća heroja dobila je četvrtog člana. Profesor Geoffrey Lipman nagrađen je Zlatnim pečatom inicijative Sigurniji turistički pečat za svoje vodstvo i postignuća u trenutnoj turističkoj krizi. Što se tiče klimatskih putovanja, profesor Lipman je već neko vrijeme lider i mentor u globalnoj turističkoj industriji.

Profesor Lipman se već niz godina bavi klimatskim pitanjima, a u tome ga nije spriječila ni pandemija COVID-19 već neumorno radi iz svojih sjedišta u Briselu, Belgiji i na malti. Lipman nikada nije spadao u osobe koje su samo govorile „da“ već je uvijek izlagao i ukazivao na sve probleme.

Geoffrey Lipman arhitekta je „kreativnog prekida“ i direktor greenearth.travel, globalne mreže think tank organizacija koja promovira zeleni rast i turizam (putovanja i turizam) i specijalizirana za strategiju, inovacije i financiranje.

geoffreylipman2.jpg
Geoffrey Lipman

 

Vanredni je profesor Univerziteta Victoria u Australiji, gostujući profesor na Univerzitetu Hasselt BE, gostujući profesor na Univerzitetu Oxford Brookes UK, viši naučni saradnik u istraživanju turizma na Univerzitetu George Washington u SAD-u i član Vijeća za globalnu agendu Svjetskog ekonomskog foruma. Široko je pisao i predavao o turističkoj strategiji, održivosti i liberalizaciji. Godine 2012. na Zemaljskom samitu Rio + 20 pokrenuo je novi sažetak ideja o liderstvu 50 najboljih mislilaca unutar i izvan sektora - „Zeleni rast i turizam; Pisma vođa ”.

Lipman je bio izvršni direktor IATA-e, prvi predsjednik WTTC-a i pomoćnik generalnog sekretara UNWTO-a. Bio je član odbora javnih i privatnog sektora u Africi, Evropi, Bliskom Istoku i Kanadi, te komisijama EU za liberalizaciju avio-kompanija i zapošljavanje u turizmu. Predsjednik je Međunarodne koalicije turističkih partnera (ICTP).

Trenutno vodi SUNx  (Strong Universal Network) - novi sistem za turističke destinacije i zainteresirane strane za izgradnju klimatske otpornosti u skladu sa ciljevima Pariškog sporazuma kroz klimatski prijateljska putovanja. Njime upravlja belgijski neprofitni Institut za zeleni rast i turizam (GGTI).

 -Geoffreyja poznajem otprilike 20 godina. Geoffrey je cijenjen u najnevjerovatnijoj mreži turističkih lidera širom svijeta. Njegova strast prema klimatskim promjenama i izlasku iz ove krize učinit će veliku promjenu za naš svijet. Ova nagrada je zaslužena – kazao je Juergen Steinmetz, suosnivač rebuidling.travel.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!