[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/bor-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/100x73\/bor-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/bor-1.jpg","size":"151.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Boračko jezero: Ljepota u kojoj se utopilo ljudsko zlo

Foto: Haris Čalkić ([email protected])

 

Na mjestu gdje se danas nalazi Boračko jezero, po legendi koju je zapisao Zuko Džumhur, nekada je bio grad, bogat i velik.

 

GDJE KONJČE STANE: Priča kaže da je jednog dana u grad stigao putnik otmjenog lika, siromah, kojem se nije dopao raskalašen i objesan život stanovnika toga grada.

Umoran i gladan, išao je od kuće do kuće i molio da mu udijele koru hljeba. Sva vrata su ostala neprijateljski zatvorena.

Zakucao je onda i na vrata sirote udovice s mnogo djece. Ona mu ponudi da s njom i njenom djecom podijeli ono malo hrane što se u kući zateklo.

Nepoznati se založio i odmorio, pa rekao dobroj ženi da pokupi svoju djecu i ono malo što imaju i da prije mraka ode iz grada, jer će strahovita sila prije zore grad sravniti sa zemljom i prekriti ga jezerom.

Na rastanku joj reče da ide sve dok je njeno konjče nosi i da se zaustavi tamo gdje konjić stane i nogom zakopa.

Čim žena odmače, začu se strahovita buka i grmljavina, a vulkanski plamenovi progutaše grad.

Poslije pola noći hoda, konjić zastade i zakopa nogom. Žena na tom mjestu podiže svoj dom.

Sinovi i kćeri se poženiše i poudavaše, a njihovo naselje dobi ime Konjic. Nad gradom u kojem su nekada živjeli, stvori se jezero, koje zbog obilja borova na obalama dobi ime Boračko jezero.

Osim zapisanih legendi, Boračko jezero je prepoznatljivo i po tome što je najveće prirodno jezero u BiH.

TRI KAMPA: U trenutku naše posjete, u zimskom periodu, moguće je zateći samo uporne ribare koji ganjaju šarane i pastrmke, potočne ili kalifornijske.

Slika je potpuno drugačija od one u toku sezone kada je ovaj prostor prepun turista i kupača.

U Turističkoj zajednici Konjic kažu da jezero u sezoni posjeti 50.000 do 60.000 gostiju, najviše vikendima kada na jezeru zna biti i po 4.500 izletnika.

Ovo planinsko jezero, smješteno u podnožju Prenja, privlači kampere, ribolovce, raftere, sve one željne kupanja u čistoj vodi glečerskog jezera, ali najčešći i najvjerniji posjetioci su izviđači.

U okolici jezera se nalaze tri izviđačka kampa, zenički, mostarski i konjički, koji vrlo često ugoste izviđače iz cijele Evrope, najčešće iz Danske sa kojima su posebno dobrim odnosima.

Smještajni kapacitet ovog područja je također velik jer se, pored kampova, na obali i u blizini jezera nalaze aparartmanski kompleski, bungalovi i hoteli koji zajedno sa privatnim smještajem obezbjeđuju više stotina kreveta za spavanje.

Također, u toku je i izgradnja eko-sela koje će upotpuniti turističku ponudu ovog prirodnog bisera.

Još samo 800 godina

Boračko jezero je najveće prirodno jezero u BiH. Glečerskog je projekla i nalazi se u podnožju planine Prenj na nadmorskoj visini od 405 metara. Dužina jezera je 768 metara, širina 502 metra, a najveća izmjerana dubina je 14 metara. Do jezera se dolazi putem iz Konjica dugačkim oko 20 kilometara. Po nekim naučnim prognozama, Boračko jezero će u potpunosti nestati za 800 godina.

j-2.jpg

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!