[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/27\/xs.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/27\/100x73\/xs.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/27\/xs.jpg","size":"70.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Majkl Felps kritikovao Svjetsku antidoping agenciju

Prošlog aprila, WADA je potvrdila da je 23 kineskih reprezentativaca bilo pozitivno na trimetazidin – zabranjenu supstancu, inače u upotrebi kod srčanih oboljenja, pred učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. Ipak, WADA im je progledala kroz prste prihvatanjem objašnjenja kineske ADA da su takmičari bili izloženi hemikaliji bez njihovog znanja, pa će moći da se takmiče u Gradu svjetlosti.

„Jasno mi je da su pokušaji reforme WADA neuspješni, kao i da su duboko ukorenjeni sistemski problemi ostali nerješeni. Ti problemi iznova štete integritetu međunarodnog sporta, ali i pravu takmičara da učestvuju u fer nadmetanju“, ocjenio je 38-godišnji Felps, koji će javnosti ostati upamćen po kontroverznom ishodu finala na 100 m delfin 2008. u Pekingu, u kom je osvojio zlato ispred Milorada Čavića.

Amerikanac je najtrofejniji učesnik u istoriji OI sa 28 medalja na pet izdanja.

„Kao sportisti, više ne možemo slijepo da verujemo WADA, organizaciji koja uporno dokazuje da je nesposobna ili da ne želi da sprovodi pravila na ravne časti svuda u svjetu“, smatra Felps.

Izvršni direktor Anti-doping agencije SAD (USADA) Travis Tajgart savjetovao je komisiju da razmotri finansiranje WADA koje je veće od 3,6 miliona dolara godišnje.

Predsjednik WADA Vitold Banka reagovao je kritikom na račun USADA da pokušava da izmjesti slučaj van sportskih okvira.

„Ovim saslušanjem je politizovan relativno jednostavan slučaj masovne kontaminacije. Relativno mali broj pojedinaca, mahom iz SAD, pretvorio ga je u skandal. Ovo je još jedan primjer uvlačenja WADA u širu borbu dvije supersile. Kao nezavisna i uglavnom tehnička organizacija, WADA nema ingerencije da bude dio ovakvih, političkih debata“, ogradio se Banka.

Olimpijske igre u Parizu na programu su od 26. jula do 11. avgusta.

izvor;Sport klub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!