[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/toremolinos-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/100x73\/toremolinos-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/toremolinos-4.jpg","size":"114.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/andaluzij.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/100x73\/andaluzij.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/andaluzij.jpg","size":"167.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/granada-a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/100x73\/granada-a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/granada-a.jpg","size":"210.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/toremolinos-4_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/100x73\/toremolinos-4_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/14\/toremolinos-4_1.jpg","size":"114.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Magično putovanje u ANDALUZIJU: Od veličanstvene Alhambre do prelijepih plaža

 Sa sarajevskog aerodroma polazimo za Španiju. Naša destinacija je glavni grad, Madrid a potom Andaluzija. Putujemo u organizaciji turističke agencije M97 tours Sarajevo a njihovi iskusni, mladi i simpatični vodiči Kenan i Ahmed provode nas ulicama i vezu zanimljivu priču o njenoj bogatoj istoriji. Madrid je veoma zanimljiva destinacija, ali o njemu neki sljedeći put. Andaluzija je ta koja nas je  očarala.


Tekst i foto: Mevlida Novalić(bhputovanja.ba)

Al- Andaluz, tako su je nazivali Arapi koji su ovdje nekada vladali stoljećima.To je najjužnija španska pokrajina koja se prostire na 87.000 km 2  i sa oko 7 miliona stanovnika predstavlja jednu od najmnogoljudnijih regija Evrope.

Andaluzija  je mjesto rođenja kulturne tradicije koja na mnoge načine određuje cijelu Španiju. Ona je postojbina flamenka, koride, čuvenih španskih gitara, magičnih pejzaža i kultura raskošne ljepote, čak se i ukusno špansko jelo, tapas, počelo pripremati u Andaluziji u 19. vijeku.

Ona je dom i nekih od najvećih umjetničkih genija, poput Velaskeza i Pabla Pikasa. Duh ovog podneblja je opisao i Ernest Hemingvej u svom romanu „Sunce se ponovo rađa“.

Kažu nam naši vodiči da je ovdje karakteristična riječ  „duende“ koju Španci opisuju kao „misterioznu moć koju svi osjete, ali je ni jedna filozofija ne može objasniti“. Jedan od najpoznatijih Andaluzijaca, pjesnik Federico Garcia Lorca, shvatio je taj pojam na svoj način: „Duende se vidi kao što se vjetar vidi na pijesku. Ljudi ga prepoznaju instinktivno čim se pojavi.“ Rječnici  „duende“ teško opisuju, no najčešće se prevodi kao „šarm“ ili „magija“. A Andaluzija zaista jest magična.

Andaluzija je zapravo muzej na otvorenom, jer  su sami gradovi upravo umjetnost. Vjekovima su ih stvarali brojni narodi – preko Feničana i Kartažana, Rimljana i Arapa do Španaca. Najimpresivniji kulturno – umjetnički pečat u Andaluziji ostavili su Arapi, Mauri koji su izgnani iz Španije ali su za sobom  ostavili trajno naslijeđe.

Maurska arhitektura, nauka i tehnologija prenosile su se na svaku narednu generaciju i utjecale su na graditelje, poljoprivrednike i naučnike. Maurska muzika kasnije je uklopljena u flamenko, a maursko zanatstvo također je preživjelo i može ga se lako prepoznati na suvenirima koji mame današnje turiste. A mnogi impozantni dvorci još uvijek budno stoje kao nijemi svjedoci veličine koja je prošla.

Zapravo kud god krenuli, vidici i zvuci savremene Španije lako mogu biti odjeci te nestale civilizacije čija je slava prošla, ali čija je ostavština za Španiju, ali i za čitav svijet zadivljujuća.

Andaluzija, dakle,danas predstavlja vjekovnu sponu španske, arapske, romske i jevrejske kulture, koje su, svaka na svoj način, utisnule pečat ovom dijelu Pirinejskog poluostrva i načinile ga jednom od najuzbudljivijih turističkih destinacija. Ostale su mnogobrojne priče i legende koje se i danas ispredaju i koje će nama usput pričati naši vrijedni vodiči.

Čekajući Banderasa u Malagi

Iz Madrida dolazimo u Malagu koja nas dočekuje okupana suncem. Vozimo se do hotela smještenog u čuvenom ljetovalištu Torremolinosu. Hotel je uz obalu a dok Kenan obavlja naše čekirnje doživljavamo pravi andaluzijski štih: uz samu recepciju  je restoran u kojem magični glas i prelijepi pokreti plesača flamenka ostavljaju bez daha. Jedva čekamo da stvari odnesemo u sobu i vratimo se ovom užitku koje nam diže svaku dlaku na tijelu.

Soba je zapravo apartman u kojem možete sebi nešto i da pripremite- ako želite. Nas ipak vuku ukusi i mirisi koji se šire iz obližnjih restorana na samoj obali Sredozemnog mora, poznatoj suncem obasjanoj obali, Costa del Sol. Zbog svog položaja Torremolinos uživa jednu od najboljih klima u Evropi.

Zlatni dijelovi pješčanih plaža, tapas barovi, suvenirnice, ... samo su dio zabave koja vas očekuju u ovom primorskom ljetovalištu. Sa mnoštvom istorijskih i kulturnih atrakcija, klubovima na plaži, kao i živahnom marinom u kojoj možete uživati i danju i noću, lako je shvatiti zašto je Toremolinos toliko popularan. Smješten je dvadesetak minuta vožnje od Malage, drugog najvećeg grada u Andaluziji.

Malaga ima vrlo bogatu istoriju, jer je jedan od najstarijih gradova na svijetu, sagrađen još 770. godine pr.n.e. Bogata istorija ogleda se u prekrasnoj arhitekturi i brojnim atrakcijama, kao što su tvrđava La Alcazaba, La manquitu, Rimski forum, Plaza de Toros, luka koja je i jedna od najvažnijih u Španiji i muzeji, među kojima je Picassov muzej koji je jedan od najposjećenijih posljednjih godina. Tokom desetljeća i više, Malaga je postala turističko odredište za mnoge evropske turiste, budući da se nalazi u području Costa Del Sol. 

Alcazaba u Malagi najveća je gradska atrakcija, zajedno s Dvorcem Gibralfaro (Castillo de Gibralfaro), koji se nalazi na brdu iznad Alcazabe. Unutar utvrde nalazi se Nasridska palača, istoga imena kao i palače unutar mnogo poznatije Alhambre. Ništa čudno, vladarska obitelj koja je gradila obje – ista je. Kompleks nije toliko veleban kao u Granadi, ali je svakako vrlo lijep i zanimljiv. Mješavina vrtova, dvorišta, fontana i karakteristične onodobne arapske arhitekture rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Ako želite dobiti uvid u maursku arhitekturu i nekadašnji život u Andaluziji svakako ćete to ovdje vidjeti i osjetiti.


Predahnut ćemo u poznatom baru El Pimpi, u koji dolaze poznate ličnosti. Jedan od njih je i poznati holivudski glumac Antonio Banderas, koji je i rođen u ovom gradu. Kažu da često boravi ovdje pa smo čekali da se pojavi.

Granada i veličanstvena Alhambra

Iz Malage, odnosno Toremolinosa u kojem smo smješteni, obilazimo prelijepu Andaluziju. Svaki dan zapravo je nova avantura: Malagu smo obišli- Banderasa ne dočekasmo, slijedi Granada, Sevilja(Sevilla), Cordoba.

Granada je bila središte halifata za vrijeme vladavine Maura. Naziv je dobio po voćki nar. Granada je smještena na obroncima Sierra Nevade, podjeljena je rijekom Rio Darro na dva dijela, rijekom koja nestaje u podzemlju u samom središtu grada da bi se probila do slavne Alhambre i ovdje se sjedinila s Rio Genil. 

 

Veličanstvena Alhambra, arhitektonsko remek djelo koje predstavlja jedno od najznamenitijih španskih, ali i evropskih bisera obavezno treba pogledati. Obilazak Alhambre poseban je doživljaj. U okviru Alhambre autentična je i veličanstvena palata Nasrida. Alhambra je jedinstveni i veličanstveni primjer arapske arhitekture na prostoru evropskog kontinenta koju su maurski vladari zamislili kao mjesto koje će pretvoriti u 'raj na zemlji'. Mjesto je to koje se teško zaboravlja.

Sevilja, flamenko i korida

Sevilja je stari arapski grad smješten u najsunčanijoj španskoj provinciji Andaluziji na rijeci Guadalquivir. Predstavlja jedan od najljepših gradova Europe i uvršten je u listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Po legendi, Sevilju je osnovao grčki junak Herkules čiji potomci smještaju u Sevilju prijestonicu legendarne Tertenzijanske civilizacije. Ovaj narod, zvan: Hispalisi, pada pod vlast Rimljana i kasnije Maura. U regiji oko Sevilje nastao je španski kulturni identitet oličen u plesu andaluzijskih cigana: flamenku i borbi sa bikovima: koridi. Arhitektura grada je posebna i posve originalna jer predstavlja spoj evropskih klasičnih tekovina i orijenta.

 

Na trgu Plaza de España doživjet ćete pravu raskoš Španjolske. Do trga vodi bajkoviti park kojim se voze kočije, a na njemu je u kružnoj formaciji smještena golema zgrada koju danas koriste kao prostor za brojne administracijske urede. Ulični plesači nude poseban doživljaj - POGLEDAJTE VIDEO:

 

Trg ima desetke klupa od kojih svaka predstavlja po jednu špansku provinciju i svaka klupa ima ugraviranu mapu pripadajuće provincije. Kako biste kući otišli sa spektakularnom fotografijom iz Seville, preporučujemo da se popnete na glavni balkon na trgu.

La Giralda je jedan od najslikovitijih simbola Seville koji je stoljećima bio najviša zgrada u gradu (97 metara) sve dok neboderi nisu preuzeli prijestolje. Katedrala je sagrađena 1195. godine, a danas je na popisu Svjetske baštine UNESCO-a, a treća je najveća katedrala na svijetu. U početku je bila džamija, a kasnije je pretvorena u crkvu. 

 

Santa Maria de la Sede sagrađena je u 16. stoljeću i do danas je najveća gotička katedrala na svijetu. U njoj se nalazi najveći oltar na svijetu, napravljen od dvije tone zlata, te spektakularna atrakcija, grob Kristofora Kolumba. 

Cordoba-ukras svijeta

Preostaje posjeta Cordobi, nekadašnjem glavnom gradu kordobskog kalifata, koji je u 10. vijeku bio najveći grad na svijetu. Obilazimo Katedralu La Mezquita, koja je prvobitno bila džamija, jevrejsku četvrt - La Juderia, Tržnicu- Zoco. Ostatke rimskog hrama, Plazude Potro i Puente Romano de Cordoba. 

Španija je u početku bila pod upravom Damaska, ali je u desetom vijeku postala nezavisna onda kad se emir od Córdobe proglasio kalifom, odnosno poglavarem države. To je ujedno bilo vrijeme kad je maurski kalifat dostigao svoj vrhunac, a Córdoba u južnoj Španiji postala je bogata metropola i suparnica Damasku kao središtu islamske kulture. Kao glavni grad islamske Španjolske, uživala je ogromne prihode, uglavnom od poljoprivrede, trgovine i industrije, što je sve cvalo pod vladajućom dinastijom Umayyada.

 

Napisano je,a pričali su nam i naši vodiči, da je njihov Univerzitet bio slavni centar učenosti, grad se ponosio svojom javnom knjižnicom sa 400 000 knjiga. Siromašna djeca su poučavana u dvadeset sedam besplatnih škola i postojao je velik stupanj pismenosti, kako među djevojčicama, tako i među dječacima. Mladi plemići iz kršćanskih feudalnih kraljevstava na sjeveru obrazovali su se na maurskim dvorovima, a bogate žene iz Francuske naručivale su iz Córdobe najelegantniju odjeću.

Ogroman priliv bogatstva odrazio se i na sam izgled grada, kojeg je jedna tadašnja njemačka opatica opisala kao “ukras svijeta”. Ulice su bile popločane i osvijetljene. Grad su ukrašavali vrtovi, vodopadi i ukrasna jezerca, dok su akvadukti donosili obilje svježe vode kojom su se opskrbljivale fontane i javna kupališta, a kojih je, prema jednom muslimanskom hroničaru, bilo 700. Raspršene po čitavom gradu stajale su raskošne palače, od kojih je jednu, Al-Zahru, 10 000 radnika gradilo 25 godina. Njene ruševine još uvijek svjedoče o njenoj veličanstvenosti.

Tokom desetog vijeka sagrađena je i velika džamija u Córdobi. Tvrdeći da čuva Muhamedovu ruku, postala je važnim središtem muslimanskih hodočasnika. Jedan izvor piše: “Po svetosti bila je druga odmah do Meke i posjeta njoj oslobađala je vjernike od arapskog hodočašća.” Posjetioci se još uvijek dive šumi mramornih stupova (kojih ima oko 850) i ukrašenim lukovima. Ova je džamija opisana kao “najljepši muslimanski hram na svijetu.”

Međutim, zlatno doba Córdobe bilo je kratkog vijeka. Početkom jedanaestog vijeka prekinuta je dinastija Umayyad i započeo je čitav niz ubistava, ustanaka i neprijateljstava. Ubrzo se maurska Španjolska raspala na 23 grada-države ili taifasa, koje su tokom narednih vijekova postepeno apsorbirala feudalna kraljevstva španjolskog kršćanstva sa sjevera. Granada, posljednje maursko kraljevstvo, osvojena je 1492, a Mauri su prognani sa Pirinejskog poluotoka.

I šta reći na kraju našeg putovanja osim da nas je Andaluzija očarala! Ovo magično putovanje napunilo nas je nekom posebnom energijom i spoznajom o bogatsvu i vrijednostima koje treba i vidjeti i doživjeti.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!