[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/29\/konakovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/29\/100x73\/konakovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/29\/konakovic.jpg","size":"77.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Konaković: Imamo priliku do kraja godine isporučiti ono što od nas očekuje EU (VIDEO)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je danas u izjavi za Fenu da su predstavnici Bosne i Hercegovine na Strateškom forumu u Bledu imali niz bilateralnih sastanaka na kojima su prezentirali pozitivan napredak koji se dešava u BiH nakon dugo vremena.

Naveo je da je ovaj skup važna diplomatska aktivnost kojoj prisustvuje veliki broj visokih zvaničnika iz regiona, Evropske unije i ovog puta i udaljenih zemalja koje pokazuju snagu i važnost ovog procesa.

Zato je vrlo važno da je i Bosna i Hercegovina predstavljena na ovom strateškom forumu u okviru čega su predstavnici BiH, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forom i Konaković imali niz bilateralnih sastanaka u okviru kojih su pokazali dinamiku koja se u BiH ovih dana aktivno događa.

- Većina naših sagovornika izrazila je veliko zadovoljstvo da imamo spremnih pet zakona usvojenih na Vijeću ministara i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i s velikim nestrpljenjem čekamo njihovo usvajanje na sutrašnjoj sjednici Doma naroda PSBiH - dodao je Konaković.

Izrazio je uvjerenje da bi nakon toga BiH mogla dobiti i zvanične pohvale i iz Brisela, sjedišta Evropske komisije.

Kazao je da je pored najavljenog izdvajanja 14,5 milijardi eura za narednih sedam godina za zapadni Balkan kao vid podrške integraciji, danas razgovarano i o novih šest milijardi od kojih je dvije milijarde grant sredstava, a četiri milijarde za projekte na prostoru zapadnog Balkana koje bi trebale ubrzati i olakšati tranziciju u EU.

- Na ta način moguće je zapravo napraviti bolji ambijent za investitore, a onda smo imali nekoliko uvjeravanja da bi velike kompanije, nakon dugo vremena, mogle ponovo svoja postrojenja i industrije prebacivati na prostor zapadnog Balkana iz udaljenih azijskih zemalja - pojasnio je.

Kaže da su to ustvari argumenti koji trebaju sve političare da drže budnim i fokusiranim na ove procese, pozivajući da se izbjegavaju konflikti i populizam u političkom trenutku koji se ne pruža Bosni i Hercegovini tako često.

Napomenuo je i da su BiH skupo koštale propuštene prilike poput Aprilskog paketa, Butmirskog procesa i nekih drugih sastanaka koji nikada nisu realizirani, dodajući da je, među ostalima, i to razlog zašto je Bosna i Hercegovina na prvom mjestu zemalja svijeta po odlasku ljudi.

Smatra da je sada zaista vrijeme da se iskoristi ovaj trenutak i da svi političari u BiH, a posebno je pozvao političare iz opozicionih stranaka, konstruktivnim dijalogom i prijedlozima, doprinesu da dokumenti koji se usvajaju budu bolji, ali da se ne blokira njihovo usvajanje.

- Do kraja ove godine imamo priliku isporučiti ono što se od nas očekuje na evropskom putu, a onda već od septembra, kad se piše izvještaj o Bosni i Hercegovini u njenom napretku ka EU, BiH bude nagrađena odlukom da se otvaraju pregovori s Evropskom unijom, što bi se zaista moglo zvati historijskim trenutkom - ističe Konaković.

Kaže da je tokom foruma iskorištena i prilika da se predstavnicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Ljubljani razgovara o procesima koji se dešavaju, zbog čega je ocijenio da je u pitanju jedna vrlo uspješna diplomatska misija.

- Još je mnogo njih pred nama, ali ipak potrebno je fokus zadržati na pet zakona za koje ćemo sutra, nadam se, moći konstatirati da su veliki napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu - zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Konaković je učestvovao na Međunarodnoj godišnjoj konferenciji Bled Strategic Forum 2023., koji se ovaj put održao pod motom "Solidarnost za globalnu sigurnost", a govorio je na panel diskusiji o temi "Zapadni Balkan: Sve se mijenja, ali sve ostaje isto".

Ministar je imao više bilateralnih susreta, među ostalim, s državnom sekretarkom za evropska pitanja pri francuskom Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Laurence Boone.

Bledski strateški forum je globalna platforma za generiranje ideja i razmjenu pogleda na savremeno društvo i njegovu budućnost. Posvećen je stvaranju održivog svijeta nudeći strateške poglede i rješenja za najhitnija pitanja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!