[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/mocevic-mravko-travko.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/100x73\/mocevic-mravko-travko.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/mocevic-mravko-travko.jpg","size":"51.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Latif Moćević: Imamo ozbljne probleme, jer prve riječi djeca danas ne uče na maternjem jeziku

Piše: Zdravko Čupović ([email protected])

 

Za Latifa Moćevića mnogi kažu da je novi Branko Kockica, na šta on mudro odgovara da je najbitnije da se na tragu dobra jer je upravo radost ono što čovjeka povezuje sa dobrom. A upravo radost je ono što mališane povezuje sa Latifovim likom i njegovim izmišljenim karakterom Mravkom Travkom.

- Mravko Travko je glavni lik priče koju je moja supruga Mersiha pisala našem sinu. Iz ove i ostalih priča rodile su se pjesme. Ljubav čini čuda. Većina djeca zna da sam ja Latif i da je Mravko moj najbolji prijatelj. Djeca najmlađeg uzrasta to pomalo pomiješaju, ali zar ima neko da mu smeta ako ga zovu po prijatelju - pojašnjava Latif za magazin Start BiH.

Supruga Mersiha i danas čini autorski tim, dok se kao aranžer i producent pojavljuje i njihov prijatelj Halid Hajduković. U videoprodukciji sarađuju sa Sanjinom Fazlićem i Jasminom Jatićem, dok je u menadžment uključen znatno veći broj ljudi.

Djeca danas od najranijeg uzrasta, čini se neizbježno, u rukama drže mobitele, tablete i druge uređaje. U isto vrijeme količina površnog pa čak i uznemirujućeg sadržaja za djecu koji vreba na internetu je realna opasnost za njihov pravilan rast i razvoj. Autorima su klikovi postali daleko važniji od po(r)uke. To sa Latifom nije slučaj, koji kaže:

- Mi u tom smislu već imamo ozbiljne probleme. Većina naše djece prve riječi uči kroz pjesme i priče koje nisu na njihovom maternjem jeziku. Osim jezika, problem je u sadržaju koji nije prilagođen djeci. Moramo se studioznije baviti psihologijom djece i pronalaziti način da ih naš sadržaj oplemeni i zdravo odgoji.

Upozorava tako Latif na problem sa kojim bi se ozbiljnije trebala zabaviti i šira društvena zajednica.

- Sa jedne strane, moramo djecu odgajati za vrijeme u kojem žive, sa druge strane moramo voditi računa da sve što je moderno nije nužno dobro. Naša djeca ne bi smjela u najranijem dobu koristiti uređaje ili bi to moralo biti jako ograničeno. Oni će svakako kroz odrastanje nadoknaditi sve što im je u tom smislu potrebno. Zaista nam je želja doprinijeti zdravom odrastanju mališana. Trudimo se da vodimo računa o svakoj riječi i svakom tonu. To je suština bavljenja umjetnošću općenito. U njoj nema mjesta za ružne riječi i ružne misli. Život kojim živimo je najbolji učitelj našoj djeci. Odgojiti ih u univerzalnoj ljubavi je najljepše što im možemo dati. Suština života je, čini mi se, upravo u njoj, shvatajući naravno da ona, iako univerzalna,  mora imati svoje prirodne granice - ističe Latif, te dodaje kako se trude da što češće obilaze i manje gradove i sela, mada priznaje da je to zasad još uvijek nedovoljno.

Da li ste konačno naučili voziti bicikl?- Jesam. Napokon.
 Možete li se prisjetiti neke anegdote sa klincima?- Evo jedne od prije par dana: djevojčica prilazi tokom koncerta i pita: Čika Latife, da li ste Vi i naš čiko? Ili djeca koja žele nakon koncerta da idu u Mravinjak, a ne kući sa roditeljima.
Poznati ste po svom kaputu. Pretpostavljam da je on neki zaštitni znak?- Ne bih baš rekao da je to neki zaštitni znak. Jednostavno je taj sako iz spota „Dobro“ bio lijep i cool (smijeh).
Šta je najteže u pjevačkom poslu?- Razmišljati o tome hoće li grlo zdravo dočekati naredni koncert.
Razmišljate li mnogo o oblačenju?- Takva promišljanja mi remete lijepo raspoloženje (smijeh).
Djeca vole slušati i pjevati sa Latifom, ali koga Latif sluša i pjeva?- Odrastao sam uz velikane lijepe pjesme i njih volim slušati i pjevati: Kemal Monteno, Safet Isović, Đorđe Balašević, Dino Merlin, Andrea Bocelli i mnogi drugi.

O njegovoj popularnosti govore i brojna pisma koje dobija od mališana.

- Najčešće su to crteži sa predivnim porukama. Čini mi se da bismo mogli napraviti izložbu od radova koje smo u proteklim godinama dobili. Djeca su iskrena. Oni su publika kakvu bih svakom poželio - iskren je naš sagovornik.

Zanimljivost predstavlja i to što je Latif školovan muzičar, završio je solo pjevanje, a njegov fokus na djeci pojašnjava riječima da je dobro – dobro bez obzira na godine, pa se samo potrudio da to bude dostupno i „maloj raji“. Iako je možda poznatiji mlađoj publici nego onoj starijoj, Latif se nije odrekao ni solo karijere. Prošle godine je promovisao album „Melodija“, sa pop numerama. Prošle godine je održao i solistički koncert u Narodnom pozorištu, a u 2020. planira i veliku turneju širom BiH.

Poznat je i po nesebičnom humanitarnom radu, a kroz umjetnički koncept „Muzika o lijepom“ ambasador je organizacije „Hope and Homes for Children“ (HHC), sa kojom zajednički pokušava povećati svijest građana o potrebama djece bez roditeljskog staranja i promovisati hraniteljstvo. Na kraju nam je kazao i kako je duhovnost njegova najveća inspiracija.

Dobija Latif i pisma, ona prava papirna, od djece. 

- Najčešče su to crteži sa predivnim porukama. Čini mi se da bismo mogli napraviti izložbu od radova koje u smo u proteklim godinama dobili. Djeca su iskrena. Oni su publika kakvu bih svakom poželio-kaže Latif.

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!