[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/sushi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/100x73\/sushi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/sushi.jpg","size":"114.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/sushi_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/100x73\/sushi_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/sushi_1.jpg","size":"114.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/pirinac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/100x73\/pirinac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/08\/28\/pirinac.jpg","size":"70.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Kulinarstvo Dalekog istoka: Najukusniji azijski specijaliteti

Dobrodošli u čarobni svijet azijske kuhinje, gdje se bogata tradicija i kreativnost spajaju kako bi stvorili najukusnija jela.

Azijska kuhinja je poznata po svojoj raznovrsnosti, autentičnim ukusima i upotrebi svježih sastojaka koji čine ove specijalitete neodoljivim. Putovanje kroz azijske specijalitete predstavlja istraživanje kulture, običaja i istorije ovog dijela svijeta kroz ukuse i mirise koji nas oduševljavaju.

U nastavku, upoznaćemo se sa nekim od najpoznatijih azijskih specijaliteta, kao i ključnim sastojcima koji im daju autentičan pečat.

Specijaliteti

Azijska kuhinja nas prvo podsjeti na riblje specijalitete i koštunjavo voće zdravo za veganski puter napravljen od badema, kikirikija i njima sličnih voćki. Diveći se čarima Dalekog istoka, ne možemo a da ne zastanemo i istražimo najukusnije specijalitete koji oduzimaju dah svojom raznolikošću i autentičnošću.

Svaki kvalitetan restoran tajlandske kuhinje mora praviti ove specijalitete, jer je to postalo njihovo zaštitno lice i prepoznatljivi imidž. Kineska i japanska kuhinja su veoma slične i svi zajedno podsjećaju na našu balkansku kuhinju.

  • Sushi - Ikona japanske kuhinje, sushi je savršen spoj svježih sirovih riba, ukiseljenog pirinča i morskih algi. Ovaj delikatesni specijalitet je sinonim za eleganciju i preciznost u pripremi, a popularan je širom svijeta.
  • Dim sum - Potiču iz kineske kuhinje, dim sum su maleni, parni ili prženi specijaliteti obično servirani uz čaj. Od tradicionalnih knedli (baozi) do šarenih voćnih pita, dim sum predstavlja raskošan izbor različitih ukusa.
  • Pho - Ovo je čuvena supa iz Vijetnama, koja se sastoji od bogatog goveđeg bujona, pirinčanih rezanaca i aromatičnih začina. Pho je zdrav, hrskav i pun ukusa.
  • Tom Yum - Oštra i aromatična supa iz Tajlanda, Tom Yum kombinuje svježe morske plodove, kokosovo mlijeko, limetu i začine. Ima neodoljivu ravnotežu između kiselosti, slatkoće i ljutine.

Oduševljeni izvanrednim spojem tradicionalnih i savremenih ukusa azijske kuhinje, ostajemo zauvijek zaneseni mirisima i bogatstvom specijaliteta koje nudi. Neka vam ova gastronomska avantura posluži kao inspiracija za istraživanje raznolike kulinarske baštine Dalekog istoka.

Sastojci

Sastojci čine srž svakog jela, a u azijskoj kuhinji, oni su ključni za postizanje autentičnih i nezaboravnih ukusa. Otkrijte tajanstveni svijet sastojaka Dalekog istoka koji, pretvaraju obične recepte u pravo kulinarstvo.

  • Soja sos - Ključni sastojak u mnogim azijskim jelima, soja sos daje dubok i bogat ukus jelima. Može biti slan ili slatkast, u zavisnosti od vrste.
  • Sushi pirinač - Posebna vrsta kratkog i ljepljivog pirinča koji se koristi za pripremu sushija. Važno je da se pravilno skuva i začini kako bi sushi bio ukusan.
  • Kokosovo mlijeko - Ovo je osnovni sastojak u mnogim tajlandskim karijima i supama. Daje kremastu teksturu i obogaćuje ukus jela.
  • Tofu - Tofu, ili sojino mlijeko, je odlična alternativa za meso u azijskoj kuhinji, bogato proteinima i sa sposobnošću upijanja aroma i ukusa.
  • Sriracha - Sriracha je ljuti sos od čilija, poznat po svom intenzivnom ukusu i zagrijavajućem efektu. Ovaj sos potiče iz Tajlanda, ali je postao popularan širom svijeta. Sriracha je idealan za sve ljubitelje ljutih ukusa i može se dodavati raznim jelima, kao što su rezanci, riža, supe i pica.
  • Kikiriki sos - Kikiriki sos, ili grdobina, je popularan u mnogim azijskim kuhinjama, posebno u tajlandskoj i indonezijskoj. Bogat i kremast, ovaj sos se često koristi u umacima, salatama i glavnim jelima, pružajući im bogatstvo i punoću ukusa.

Sastojci azijske kuhinje oduševljavaju svojom raznolikošću i bogatstvom nutrijenata, čineći ovu kulinarsku tradiciju jedinstvenom. U svakom zalogaju, možete osjetiti paletu ukusa koja je duboko ukorijenjena u kulturi i istoriji. Istinski je užitak otkriti njihovu moć i inspirisati se da kreirate sopstvena kulinarska remek-djela, stvarajući najbolje što Daleki istok ima da ponudi.

Popularni dodaci

Popularni dodaci u azijskoj kuhinji igraju ključnu ulogu u obogaćivanju ukusa i tekstura jela, dajući im autentičan pečat. Evo nekih od najomiljenijih dodataka koji često krasi azijska jela:

  • Wasabi - Jedan od najprepoznatljivijih dodataka u azijskoj kuhinji je wasabi, oštar zeleni sos koji se često služi uz sushi. Izuzetno je aromatičan i ljutkast, dodajući pikantan šmek jelu. Pored sushija, wasabi se može koristiti kao prilog uz druge morske plodove ili povrće.
  • Kimchi - Kimchi je fermentisano povrće, karakteristično za korejsku kuhinju. Najčešće se pravi od kiselog kupusa ili različitih vrsta povrća, poput rotkvica, luka ili šargarepe, sa dodatkom soli, bibera, bijelog luka i đumbira. Kimchi ima jedinstvenu kombinaciju kiselosti i pikantnosti, a njegova probiotska svojstva čine ga izuzetno korisnim za probavu.
  • Tamarind - Tamarind je tropsko voće koje se često koristi za pripremu slatko-kiselog sosa u azijskoj kuhinji. Slatko-kisela kombinacija ovog voća savršeno se slaže sa mesom, ribom i povrćem, čineći jela osvježavajućim.
  • Susam - Susam se koristi u raznim oblicima u azijskoj kuhinji, uključujući susamovo ulje i susamovu pastu. Dodaje se u supe, sosove, salate, pržena jela i peciva, pružajući im karakterističan orašasti ukus i hrskavu teksturu.
  • Rezanci - Rezanci su često korišćeni sastojak u azijskim jelima, bilo da se koriste za pripremu supa, salata ili nudli. Postoji mnogo vrsta rezanaca, uključujući rižine, sojine, rezance od slatkog krompira i mnoge druge.

Svaki od ovih popularnih dodataka ima svoj jedinstveni karakter i doprinosi šarolikosti i bogatstvu azijske kuhinje. Od pikantnih sosova do fermentisanog povrća, ovi dodaci čine azijska jela nezaboravnim i omiljenim među ljubiteljima ove kulinarske tradicije.

Azijska kuhinja nas je očarala raznolikošću ukusa i mirisa, predstavljajući nam specijalitete koji su sinonim za autentičnost i bogatstvo tradicije. Neka nam gastronomija Dalekog istoka ostane inspiracija da istražujemo i uživamo u njihovim specijalitetima.

Foto: Pixabay.com

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!