[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/01\/karbonski-kalkulator1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/01\/100x73\/karbonski-kalkulator1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/01\/karbonski-kalkulator1.jpg","size":"59.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

Kroz zabavni kalkulator saznajte kakav je vaš karbonski otisak

Da li znate šta je karbonski otisak? Zanima vas koliki utjecaj na okoliš imaju vaše svakodnevne aktivnosti? Sada se kroz zabavni kalkulator karbonskog otiska možete upoznati s ovim konceptima i izračunati svoj ili otisak vaše organizacije ili kompanije!

UNDP u Bosni i Hercegovini kreirao je www.tvojCO2.ba s namjerom da se pitanjima klimatskih promjena i zagađenosti zraka da “lični otisak” i u našoj zemlji, i simbolično je pušten u rad uoči Svjetskog dana okoliša/životne sredine.

Na taj način, osim što možete izračunati koliko tona CO2 pojedinac ili neka organizacija okvirno proizvedu na godišnjem nivou, ovaj alat pruža i savjete o tome kako smanjiti ili kompenzirati emisije CO2 i zagađivača zraka kroz naše svakodnevne aktivnosti.

UNDP Accelerator Lab namjerava nastaviti razvoj CO2 kalkulatora, a jedna od ideja je razvoj online tržnice putem koje će građani i organizacije moći uložiti svoj novac i/ili vrijeme u "poništavanje" svog karbonskog otiska kroz npr. pošumljavanje ili pomoć u implementaciji mjera energetske efikasnosti. To će također biti alat za lakše organizovanje i planiranje volonterskih akcija usmjerenih na zaštitu okoline.

Iz Accelerator Lab-a pozivaju sve zainteresirane da se zabavite  kroz izračun svog otiska, ali i da Kalkulator koristite u svom radu ukoliko imate potrebe za ovakvim alatom, i da ovaj alat podijelite i unutar vaše mreže. 

Ukoliko organizacije ili kompanije žele da UNDP-ov Accelerator  Lab za njih organiziraju online prezentaciju ovog alata , te da razgovaraju o budućnosti ovog digitalnog alata, mogu toostvariti putem emaila [email protected]

Na ovaj način ćete i sami učestvovati u pokretanju  šireg dijaloga o temama zaštite klime i zraka a posebno je obakav pristup intersantan mladima u našoj zemlji.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!