[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/08\/l-70e9db55bce27694e4a679a7b3dfe3ed.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/08\/100x73\/l-70e9db55bce27694e4a679a7b3dfe3ed.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/08\/l-70e9db55bce27694e4a679a7b3dfe3ed.jpeg","size":"60.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Kremlj: 'Mnogo ljudi' poziva Putina da se kandiduje na predsedničkim izborima

Kremlj je u petak saopćio da "mnogo ljudi" poziva predsjednika Vladimira Putina da se kandiduje za novi šestogodišnji mandat u martu i da će Putin svoju odluku objaviti "kada bude smatrao prikladnom", javio je Reuters.

Ruska Centralna izborna komisija saopćila je u petak da će izbori po prvi put biti održani tokom tri dana - od 15. do 17. marta.

Očekuje se da će Putin, koji će 14. decembra održati godišnju konferenciju za novinare i pitanja javnosti na terenu, ponovo kandidirati. Šest izvora reklo je Reutersu prošlog mjeseca da je 71-godišnjak odlučio da se kandiduje, što će ga održati na vlasti najmanje do 2030. godine.

Sa opozicionim političarem Aleksejem Navaljnim u zatvorskoj koloniji i drugim kritičarima u inostranstvu nakon neprekidnog obračuna s njima, Putin se ne suočava sa ozbiljnom političkom konkurencijom kod kuće.

Na pitanje u petak o rezultatima ankete koju je sprovela državna anketa u kojoj je zabilježeno da 70 posto ispitanika kaže da bi Putin trebalo da se kandiduje za još jedan mandat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Putin će to (svoju odluku) objaviti kada bude smatrao da je to prikladno i svrsishodno. To će biti u potpunosti njegova odluka. Putin se uvijek oslanjao na podršku naroda u svom radu. Njegov glavni interes je poboljšanje blagostanja i životnog standarda naši ljudi."

Peskov je dodao da su Rusi iz cijele zemlje i u različitim starosnim kategorijama bili u kontaktu prije Putinove sesije pitanja i odgovora s javnošću sljedeće sedmice kako bi izrazili svoju podršku.

- Vrlo mnogo ljudi poziva Putina da se kandiduje za funkciju i nastavi kao šef države, izjavljujući svoju punu podršku. To je primetno - rekao je Peskov.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!