[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/22\/l-b059345d6172a875eb1a5a0fb58c1e1e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/22\/100x73\/l-b059345d6172a875eb1a5a0fb58c1e1e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/22\/l-b059345d6172a875eb1a5a0fb58c1e1e.jpg","size":"51.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Kovačević: Valutni odbor obezbjedio monetarnu stabilnost zemlje

Valutni odbor Centralne banke BiH dao je svoj doprinos ekonomiji zemlje i obezbjedio njenu monetarnu stabilnost kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti - istaknuto je danas u Centralnoj banci BiH tokom tematskog susreta sa novinarima.

Rukovodilac Ureda za monitoring i analize CBBiH Dejan Kovačević je govoreći o temi „Instrument obavezne rezerve u valutnom odboru“ podsjetio da je monetarna politika Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) povjerena Centralnoj banci BiH, čime je i ustanovljen valutni odbor, odnosno čvrsto vezanje KM za euro. Uvođenjem i primjenom valutnog odbora, po njegovim riječima, preuzeli smo monetarne uslove eurozone i uslovno rečeno monetarnu politiku Evropske centralne banke.

- Ono sa čime se danas suočavamo je ogroman šok koji je pogodio cijeli svijet, ograničena je ponuda određenih resursa, energenata, prije svega, nafte i gasa zbog dešavanja u Ukrajini nakon izlaska iz korone, poremećeni su lanci snabdijevanja i sve te stvari su rezultirale skokom cijena osnovnih energenata i hrane koji je rezultirao rastom inflacije. S tim se manje, više suočava cijeli svijet, pa tako i mi - naveo je Kovačević.

U centralnim bankama, kako je dodao, obaveznim rezervama se reguliše likvidnost komercijalnih banaka.

Kovačević je naveo da CBBiH u saradnji sa MMF-om je planira novi okvir obavezne rezerve koji bi trebao stupiti na snagu od 1. januara 2023. godine. Predviđa uvođenje održavanja obavezne rezerve u stranim valutama,  omogućit će veću fleksibilnost u primjeni instrumenta obavezne rezerve ( valutna diferencijacija stope obavezne rezerve i politike naknade), a jedan do ciljeva, kako je rekao, jeste smanjenje evroizacije pasive (i aktive) sektora komercijalnih banaka.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!