[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/29\/l-a6df938f43aa3966d80f7b92b89be0c7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/29\/100x73\/l-a6df938f43aa3966d80f7b92b89be0c7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/29\/l-a6df938f43aa3966d80f7b92b89be0c7.jpg","size":"41.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Košarac: Evropski audit tim okončao kontrolu objekata za izvoz crvenog mesa na tržište EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopćio je da su veterinarski inspektori Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije prošle sedmice proveli višednevni monitoring u cilju utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

On je naglasio da su u tom periodu evropski veterinarski inspektori izvršili neophodne kontrole u posmatranim objektima kod izvozno-orijentisanih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

- Riječ je o nadzoru u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa na evropsko tržište, nakon što smo uspješno okončali prvu fazu i od Evropske komisije dobili procjenu upitnika sa dodatnim preporukama - istakao je ministar Košarac.

On je naveo da je na završnom sastanku u Uredu za veterinarstvo BiH evropski audit tim predstavio preliminarne nalaze i uočene nedostatke, nakon čega će BiH biti dostavljen pisani izvještaj.

- Na osnovu izvještaja ćemo u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH i nadležnim tijelima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta izraditi akcioni plan. Cilj nam je da na osnovu preporuka u što skorijem vremenskom roku ispunimo postavljene zahtjeve i omogućimo domaćim privrednicima plasman crvenog mesa na veliko evropsko tržište - naglasio je ministar Košarac.

On je naveo da je EU i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, koja u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni učestvuje sa više od 72 posto izvoza, te da je potrebno uložiti dodatne napore na otvaranju evropskog tržišta sa 500 miliona potencijalnih potrošača za domaće poljoprivredne proizvođače. 

- U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti evropsko tržište za naše proizvođače. Ne umanjujući njegov značaj, svjesni smo da usljed globalnih poremećaja na tržištu moramo otvarati mogućnost i za plasman na tržišta drugih zemalja, poput Kine, Rusije, Evroazijske ekonomske unije, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i slično - MTporučio je ministar Košarac - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!