[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/28\/odgovorno-bankarstvo-za-odrzivu-buducnost-vizual-1-1170x580.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/28\/100x73\/odgovorno-bankarstvo-za-odrzivu-buducnost-vizual-1-1170x580.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/28\/odgovorno-bankarstvo-za-odrzivu-buducnost-vizual-1-1170x580.jpg","size":"120.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

KONCEPT ODRŽIVOG RAZVOJA

Održivost je trenutno izuzetno značajna tema, a upravljanje održivošću podrazumijeva dugoročno odgovorno poslovanje bazirano na ekonomski pozitivnim rezultatima. Brojne su definicije održivog razvoja ali one se uglavnom temelje na ravnoteži između zadovoljavanja potreba sadašnjih generacija bez ugrožavanja mogućnosti da i buduće generacije zadovolje svoje potrebe. Koncept održivog razvoja najčešće se manifestuje putem tri ključne komponente: društvo, okoliš i ekonomija.

odgovorno-bankarstvo-za-odrzivu-buducnost-vizual-3-1170x580.jpg

Iako se održivost nerijetko percipra kao aktivnosti organizacije koje imaju humanitarni karakter, ona je puno sveobuhvatnija i predstavlja korporativni doprinos održivom razvoju društva u cjelini.  Ujedno, uspjeh u poslovanju se danas ne mjeri samo ostvarenjem finansijskih rezultata nego jednako podrazumijeva i doprinos održivom razvoju.

I kada je riječ o ekonomiji i bankarstvu sve češće se susrećemo s pojmom održivog razvoja. Finansijske institucije imaju centralnu ulogu u preusmjeravanju kapitala prema održivoj ekonomiji. Bankarski sektor postaje sve više integrisan u operativne programe globalnih ciljeva, kao relevantna zainteresovana strana koja može pružiti potrebna finansijska sredstva i srodne usluge. Kao odgovoran bankar, Raiffeisen banka nastoji klijentima kroz finansijsko savjetovanje ponuditi rješenja na obostrano zadovoljstvo, a ponuda banke između ostalog obuhvata i kredite za energetsku efikasnost, te kreditne linije namijenjene ženama u biznisu.

Raiffeisen banka kao članica Raiffeisen Bank International (RBI) je posvećena odgovornom bankarstvu za održivu budućnost. Osnovni principi djelovanja i mjerilo korporativnog uspjeha Banke su održivost i korporativna odgovornost, te djelovanje na području ESG. ESG (Environmental, Social, Governance) podrazumijeva ekološke, društvene i faktore upravljanja aktivnostima. Glavna pitanja u skladu s ESG konceptom su kako kompanija utiče na životnu sredinu i kakve su mogućnosti za ublažavanje rizika tog uticaja, te kako životna sredina utiče na poslovanje kompanije.

odgovorno-bankarstvo-za-odrzivu-buducnost-vizual-2-1170x580.jpg

RBI svoje aktivnosti u oblasti održivosti, te ekonomski, okolišni i društveni utjecaj svojih poslovnih aktivnosti predstavlja u izvještaju o upravljanju održivošću. Cilj izvještaja je dati sveobuhvatan prikaz održivih aktivnosti, te plan za implementaciju i unapređenje u narednom periodu.  

Rječnik održivosti

Globalni ciljevi ili Ciljevi održivog razvoja su univerzalni ciljevi i pokazatelji koje su u avgustu 2015. godine usaglasile 193 zemlje i od njih se očekuje da će ih članice Ujedinjenih naroda koristiti u kreiranju svojih programa i politika do 2030. godine. Predstavljaju nadgradnju Milenijumskih razvojnih ciljeva i obuhvataju veliki broj pitanja, uključujući borbu protiv siromaštva, gladi, bolesti, neravnopravnosti polova i obezbjeđivanje vode i sanitarnih uslova života.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!