[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/309058236-398935649074684-3795802664476555543-n.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/100x73\/309058236-398935649074684-3795802664476555543-n.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/29\/309058236-398935649074684-3795802664476555543-n.jpg","size":"83.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Korajlić: "Posljedica zloupotrebe javnih sredstava za građane BiH je potpuno neregularan izborni sistem"

U protekla tri mjeseca Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) zabilježio je preko dvije hiljade primjera korištenja javnih sredstava za izbornu promociju, a Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) upućene su i prve prijave zbog ove pojave koja je zabranjena najnovijim izmjenama izbornog zakona.

TI BiH je CIK-u do sada uputio 70 prijava, od čega se 16 odnosi na zloupotrebe javnih resursa koje su regulisane novim nametnutim odredbama Izbornog zakona, koje se  primjenjuju samo u vrijeme trajanja zvanične izborne kampanje.

Same prijave se najviše odnose na zloupotrebe događaja javnih institucija na kojima su pojedini kandidati vodili izbornu kampanju. Ova pojava je toliko rasptoranjena da podatak pokazuje da su se na 76% od 532 ispraćena javna događaja pojavili kandidati na izborima. 

Dvije prijave za gradonačelnika Zenice i za gradonačelnika Laktaša

Dvije prijave na ime gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, koji je tokom službenog predstavljanja nove autubuske linije građanima držao predizborni govor, dok je na otvaranju novog igrališta, nakon službene ceremonije i nogometnog turnira, nastavio sa predizbornim skupom i koncertom na kojem su predstavljeni kandidati sa njegove liste. 

Nešto slično je uradio i gradonačelnik grada Laktaši, koji je organizirao svečanost povodom otvaranja infrastrukturnih radova, gdje su grad i SNSD navedeni kao organizatori samog događaja. 

Ni HDZ BiH nije ostao imun, tako je i ta stranka prijavljena jer su njeni funkcioneri nosili stranačka obilježja prilikom posjete bolnice u Novom Travniku. 

Slična situacija i u RS-u

CIK-u su prijavljeni i slučajevi korištenja opreme javnih preduzeća u kampanji, a posebno iz TI BiH izdvajaju primjere iz Drvara gdje je JP Elektroprivreda HZ-HB postavljala predizborne plakate SNSD-a, dok je na "Kotlićijadi u Derventi" koju je organizirala ista stranka (SNSD), korišteno i vozilo vatrogasne jedinice Derventa. 

PDP je također prijavljen CIK-u, i to zbog zloupotrebe gradskog bilborda na kojem je postavljen plakat na kojem se promovira gradonačelnik Banjaluke i kandidat te stranke, a na kojem se građanima obećava besplatna legalizacija objekata, gdje vrijedi istaknuti da su ti objekti nelegalni. 

Zbog slične situacije je uslijedila i prijava za direktora UKC RS, Vlade Đajića, i to nakon postavljanja desetina bilborda sa njegovim likom u kojima se promoviše RTRS-ovim filmom "Od vizije do pobjede" o kojem smo i ranije pisali. Ipak, CIK je odbacio ovu prijavu TI BiH, jer se UKC RS izjasnio da nije platio bilborde nego da su svi oni donirani od strane tri kompanije koje pružaju usluge ove vrste oglašavanja

Osim toga,  prijava je odbačena i u kontekstu preuranjene kampanje uz objašnjenje da ne sadrži predizbornu poruku koja bi mogla uticati na birače, iako je iste slučajeve CIK kažnjavao u prethodnom periodu.

Iz navedenih razloga, TI BiH je ovaj slučaj prijavio i u kontekstu Zakona o finansiranju političkih stranaka, no, ono što TI BiH smatra najvećim oblikom zloupotrebe javnih resursa, a odnosi se na povećanje javne potrošnje pred izbore, i dalje nije kažnjivo Izbornim zakonom. 

Jednokratne pomoći u svrhu predizbornih kampanja

Kako TI BiH bilježi, u protekla tri mjeseca kroz jednokratne pomoći različitim kategorijama stanovništa, podijeljeno je 278 miliona KM, a od najnovijih primjera, izdvajaju pomoć Vlade FBiH u finišu kampanje svim nezaposlenim licima od 100 KM, zatim, jednokratnu pomoć svim radnicima Željeznica FBiH od 800 KM, kao i pomoć borcima i mladima u RS-u. 

Predsjednik SNSD-a i član predsjedništva BiH, Milorad Dodik, je na jednom od predizbornih skupova priznao da se novac daje zbog izbora, što je također prijavljeno CIK-u u kontektu zloupotrebe javnih resura i izborne svrhe, izvještava TI. 

TI BIH je također objavio i mapu predizbornih radova koja pokazuje da je u protekla tri mjeseca zabilježeno otvaranje završenih radova pred izbore, čija je vrijednost od oko 266 miliona KM. 

U istom zabilježeno je i 345 započetih radova vrijednih 1,1 milijardu KM, od čega se preko 900 miliona odnosi na dionice autoputa čiji je početak izgradnje tempiran pred izbore.

Troškovi izborne kampanje

TI BIH je objavio i rezultate monitoringa troškova izborne kampanje, koji pokazuju da su stranke u prve tri sedmice kampanje potrošile oko 9,6 miliona KM.

Ovaj iznos potrošen je na bilborde, reklame u medijima (televizija i štampani mediji), Facebook oglašavanje i predizborne skupove, a ubjedljivo najveće iznose potrošili su SNSD (1,6 miliona KM) i SDA (1,5 miliona KM), zatim slijede PDP i SDP koji su na kampanju do sada potrošili po 600 hiljada KM.

Ovi iznosi nisu konačni, jer nisu uključeni troškovi oglašavanja i predizbornih skupova u ovoj posljednjoj sedmici izborne kampanje, kao ni drugi oblici oglašavanja koje TI BiH nije pratio, ali se već sada može reći da se radi o jednoj od najskupljih izbornih kampanja u BiH, jer po podacima ClK-a stranke nikada nisu prijavile veće iznose.

Posljedice po građane zbog zloupotrebe javnih sredstava zbog izborne promocije

Ivana Korjalić, izvršna direktorica TI BiH, je kazala kako postoji jedna pozitivna posljedica zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu a to je zbog toga što pojedina mjesta dobijaju prijeko potrebnu infrastrukturu. 

- Jedna pozitivna posljedica je vjerovatno da ne bi imali puteve i ostalo izgrađeno da nije izbora. Ti radovi se bukvalno tempiraju samo pred izbore i čak se raspoređuju geografski, po zajednicama gdje je neophodno "namaći" glasove. Takve stvari imate čak po određenim opštinama, gdje se raspoređuju zone, na način ko su čiji glasači, prijeti se ljudima ako ne budu glasali  tako što im kažu da neće dobiti put, vodovod ili bilo šta. Tako da s jedne strane, građani smatraju da ne bi dobili infrastrukturu nikako da nije izbora, ali s druge strane to znači da se sve podređuje izborima - kazala je Ivana Korjalić. 

Korajlić je kazala i kako se tvrdi da uvijek manjka novca u budžetima za osnovne stvari, ali da se ipak, novac troši za namicanje glasova. 

- Govorimo o tome kako u budžetima nema sredstava za neke osnovne stvari dugoročno, a pred izbore se zapravo sve baci na potrošnju za namicanje glasova, a onda ćemo se naredne godine opet zaduživati, jer neće biti dovoljno sredstava i slično - rekla je direktorica TI BIH. 

Ipak, najveća posljedica zloupotrebe sredstava, kako je kazala Korajlić, jeste ta što je potpuno neregularan izborni sistem, te onaj ko je na vlasti i raspolaže javnim resursima, institucijama i slično, ima prednost da dobije na izborima. 

- Posljedica je zapravo potpuno neregularan izborni sistem, jer onaj ko je na vlasti, ko raspolaže javnim resursima, institucijama, ko ima veću kontrolu nad većim brojem institucija taj ima i prednost da dobije izbore, jer će ih kupiti javnim sredstvima. Ostale manje stranke imaju manje šanse, iako je u BiH gotovo svaka stranka negdje na vlasti i negdje, odnosno neko preduzeće i ustanovu "kontroliše" pa na taj način i koristi te javne resurse, jer vidjeli smo stvarno  apsolutno nema razlike u ponašanju između različitih stranaka, samo je pitanje ko ima veću a ko manju vlast-  kazala je Korajlić.  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!