[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/l-1f7285ca79c4d534fad37fd5f51e62de.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/100x73\/l-1f7285ca79c4d534fad37fd5f51e62de.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/l-1f7285ca79c4d534fad37fd5f51e62de.jpg","size":"48.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Konaković: Usvojen Program rada Vijeća ministara BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojen Program rada Vijeća ministara BiH.

U obraćanju medijima nakon sjednice, Konaković je rekao da je formirana i Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga te data  saglasnost na Sporazum o saradnji s Hrvatskom u oblasti stručne i savjetodavne podrške, kao i za Sporazum "BiH and EU for Health".

Istakao je da bi 11. juli trebalo proglasiti Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u cijelom svijetu zbog naše budućnosti, a ne zbog prošlosti, i s nadom da se takve stvari više nikada i nigdje neće ponavljati.

Konaković je naveo da su se na sastanak na koji je u petak pozvao bošnjačke lidere iz cijelog regiona, o položaju i statusu Bošnjaka u regionu, odazvali skoro svi pozvani kako bi razgovarali o unapređenju političke saradnje. 

Dodao je da mu je žao što su SDA i SBiH od toga napravili političku farsu "jer njihove sujete ne prepoznaju situaciju kao krajnju nuždu", te ih je pozvao da pošalju bar delegacije ako lideri tih stranaka ne žele prisustvovati.

Konaković je rekao da ga raduje što je NATO puno ambiciozniji i aktivniji prema BiH ali i da razumije našu specifičnost po kojoj potreba za političkim konsenzusom predstavlja problem za članstvu u takvom savezu.

Smatra da je velika greška što su SDA i DF pristali da BiH od procesa integracija pređe na koncept saradnje s NATO-om. 

Konaković je naglasio da bi lično radije izabrao prvo članstvo u NATO-u pa onda u EU, ali da se zbog političkih okolnosti evropske integracije odvijaju brže.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!