[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/20\/l-a5b74286d53f89241e6ba87aeb1116f8.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/20\/100x73\/l-a5b74286d53f89241e6ba87aeb1116f8.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/20\/l-a5b74286d53f89241e6ba87aeb1116f8.jpg","size":"65.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Kineski čelnik Xi Jinping u maju u posjeti Francuskoj, trgovina će dominirati razgovorima

Trgovina će biti visoko na dnevnom redu kada se kineski predsjednik Xi Jinping sastane sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u Parizu u maju, saopćili su diplomatski izvori, što je Xijevo prvo putovanje u Evropu u posljednjih pet godina u jeku rastućih napetosti između EU i Kine.

Macron je dobio neuobičajeno svečan prijem tokom prošlogodišnje posjete Pekingu, što su analitičari vidjeli kao znak ofanzive kineskog šarma prema ključnim zemljama iz evropskog bloka kako bi se suprotstavila Sjedinjenim Državama.

Veze su, međutim, otada zategnute trgovinskim problemima. Pariz je podržao antisubvencionu istragu Evropske komisije o uvozu kineskih električnih vozila, čija dominacija na tržištu EU prijeti evropskim firmama. Francuska je također uvela potrošačke subvencije za evropska EV vozila prošlog decembra.

Kao odgovor, Kina je u januaru pokrenula antidampinšku istragu o konjaku, potez za koji se vidi da je usmjeren na Francusku, na koju otpada 99,8 posto ukupnog izvoza konjaka iz Evropske unije sudeći prema podacima kineske carine.

- Bit će snažna poruka o trgovini - kazao je francuski diplomatski izvor Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman.

- Nećemo zaista znati kako će izgledati budućnost nakon izbora u Sjedinenim Državama u novembru, tako da moramo krenuti naprijed na prioritetnim temama - kazao je izvor.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Jelisejska palata odbila je da komentira.

Francuski diplomata je kazao kako je bitno "očuvati naš kapacitet za dijalog na najvišem nivou", dodajući da postoji potreba da se prenesu "čvrste" poruke u vezi sa stavom Kine prema Ukrajini, Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru.

Tokom prošle godine, francuski zvaničnici su pokušali da utiču na Peking da izvrši pritisak na Rusiju zbog njenog rata u Ukrajini i smanji podršku predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ti napori, koje je predvodio Macronov diplomatski savjetnik Emmanuel Bonne, do sada nisu dali nikakve rezultate, ali Pariz vjeruje da ima ulogu balansirajuće sile u sukobu. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi sastao se prošlog mjeseca u Parizu s Macronom i Bonneom.

U januarskoj video poruci kojom se obilježava 60. godišnjica diplomatskih odnosa između Pariza i Pekinga, Xi je kazao kako se nada da će obje zemlje "na svjetske neizvjesnosti odgovoriti stabilnošću kinesko-francuskih odnosa" i istakao je zelenu industriju i čistu energiju kao potencijalna polja saradnje.

Kineski državni mediji ove su godine snažno promovirali francusko-kinesku kulturnu razmjenu.

Peking je prošlog novembra dopustio 15-dnevni bezvizni ulazak turistima iz pet najvećih ekonomija EU, uključujući Francusku, što je politika koja je otada proširena na više evropskih zemalja, u pokušaju da privuče strane turiste nakon pandemije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!