[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/kinaza.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/100x73\/kinaza.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/kinaza.jpg","size":"247.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kina traži od SAD-a da poduzme korake kako bi nastavili pregovore sa S. Korejom

Kina traži od Sjedinjenih Američkih Država da usvoje pristup koji će omogućiti nastavak pregovora o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom, sugerišući da Ujedinjene nacije ublaže sankcije nametnute autokratskoj državi.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak saopćila da je spremna nastaviti pregovore sa Sjedinjenim Državama krajem septembra, ali je upozorila da bi pregovori mogli propasti ako Washington ne zauzme jasan stav.

Međutim, samo nekoliko sati poslije Sjeverna Koreja je ispalila nekoliko raketa kratkog dometa, podsjeća Reuters.

Govoreći u Pekingu, jedan od najviših diplomata Kine, državni vijećnik Wang Yi, rekao je da je Kina pozdravila nedavne "pozitivne signale" Sjeverne Koreje vezane za nastavak pregovora sa SAD-om.

- Bilo bi nam drago kada bi vidjeli nastavak pregovora između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država do kraja mjeseca kako je i planirano - rekao je Wang.

Iskustvo pokazuje, dodao je on, da pregovori imaju stvarni uspjeh ako sve strane razgovaraju o svojim potrebama.

Sjeverna Koreja je ove godine poduzela niz pozitivnih koraka i tražila od SAD-a da im izađu u susret.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!