[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/kina-ministar-vanjskih-poslova-wang-yi-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/kina-ministar-vanjskih-poslova-wang-yi-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/kina-ministar-vanjskih-poslova-wang-yi-xinhua.jpg","size":"43.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kina očekuje da talibani imaju bitnu ulogu u okončanju rata u Afganistanu

Kina je u srijedu poručila talibanskoj delegaciji kako očekuje od pobunjeničke grupe da imaju bitnu ulogu u okončanju afganistanskog rata i obnovi zemlje, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Devet talibanskih predstavnika, koji su boravili u dvodnenoj posjeti Kini, sastali su se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u sjevernom kineskom gradu Tianjinu. Razgovarano je o mirovnom procesu i sigurnosnoj situaciji, saopćio je talibanski portparol.

Wang je izjavio kako očekuje da talibani „igraju bitnu ulogu u procesu pomirenja", sudeći po transkriptu razgovora koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Posjeta će vjerovatno učvrstiti poziciju pobunjeničke grupe na međunarodnoj pozornici u osjetljivo vrijeme dok se nasilje pojačava u Afganistanu. Militanti imaju politički ured u Kataru, gdje se održavaju mirovni pregovori, i u ovom mjesecu su poslali svoje predstavnike u Iran gdje su održali sastanak s delegacijom afganistanske vlade.

- Politika, ekomnomija i teme vezane za sigurnost obje zemlje, trenutna situacija u Afganistanu i mirovni proces bili su teme rasprave na sastancima – objavio je u tweetu talibanski portparol Mohammed Naeem o posjeti Kini, prenosi AP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!