[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/tunis-kais-saied.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/tunis-kais-saied.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/tunis-kais-saied.jpg","size":"83.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

U Tunisu pokrenuta istraga protiv dvije najveće stranke

Tunisko pravosuđe saopćilo je u srijedu da istražuje dvije najveće stranke u parlamentu Pokret Nahda i Srce Tunisa, koje su optužile predsjednika za državni udar nakon što je u nedjelju donio hitni dekret za preuzimanje kontrole nad državnom vlasti i smjenjivanjem parlamenta.

Pravosuđe, koje se u Tunisu smatra nezavisnim od politike, saopćilo je da je istraga započela 10 dana prije predsjednikovih poteza, ali će povećati pritisak umjereni islamistički Nahdu i Srce Tunisa.

Stranke nisu bile odmah dostupne za komentar povodom istrage, javlja Reuters.

Deceniju nakon što je okončao autokratsku vladavinu revolucijom 2011. godine koja je podstakla Arapsko proljeće, Tunis se suočava sa najvećim testom do sada za svoj demokratski sistem.

Predsjednik Kais Saied još nije imenovao novog premijera niti je precizirao kako će se nositi sa situacijom tokom razdoblja od 30 dana kada je smijenio parlament.

Iako je Nahda u nedjelju pozvala pristalice da izađu na ulice protiv Saiedovih poteza, on je  pozvao na smirenost i tražio nacionalni dijalog kako bi riješio krizu.

U srijedu je bilo malo naznaka političkih tenzija širom zemlje, iako je bilo jače prisustvo sigurnosnih snaga u centralnom Tunisu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!