[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/30\/eggplant-838314-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/30\/100x73\/eggplant-838314-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/30\/eggplant-838314-1920.jpg","size":"131.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Kerniyarik - punjeni patlidžani po tradicionalnom turskom receptu

Kerniyarik je naziv za patlidžan napunjen mješavinom mljevenog mesa i sezonskog povrća, i to je tradicionalno tursko jelo. Patlidžan pripremljen na ovaj način potrebno je tek zapeći kako biste uživali u najsočnijem, laganom ručku. 

Kerniyarik možete poslužiti uz hladan umak od grčkog jogurta, bijelog luka i začinskog bilja. Uz bogatstvo okusa koje pruža ovo jelo, drugi prilozi jednostavno neće biti potrebni.

Sastojci:

 -2 veća patlidžana

 -500 g mljevenog mesa

-1 luk

-2 paradajza

-2 glavice bijelog luka

-1 šaka peršuna

-Ulje, so i biber

Priprema:

Patlidžan prerežite na pola. Posolite ga i pustite da odstoji kako bi otpustio višak vode.

Za to vrijeme zagrijte ulje na tavi pa dodajte meso i pirjajte dok poprimi smećkastu boju. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte oko pet minuta, dok ne postane staklast. Dodajte sitno sjeckani paradajz, bijeli luk, so i biber. Pirjajte dok paradajz ne omekša pa dodajte sjeckani peršin i maknite s vatre. Patlidžane osušite papirnatim ručnicima, začinite ih soli i paprom.

Na većoj tavi zagrijte dvije kašike ulja, a kada se ugrije, na istoj toj tavi ispecite polovice patlidžana tako da odrezana strana gleda prema dole. Peć zagrijte na 200 stupnjeva.

 Izvadite sjemenke iz patlidžana, napunite ga nadjevom od mesa i pospite peršunom.

 Pecite 20 do 30 minuta pa poslužite toplo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!