[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/28\/sultanov-kolac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/28\/100x73\/sultanov-kolac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/28\/sultanov-kolac.jpg","size":"40.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Ukusan desert idealan za iftarske trpeze: Sultanov kolač

Vrijeme pripreme: 1 sat i 10 minuta

Zahtjevnost: Jednostavno

Sastojci:

-400 gr pistacija

-8 jaja

-narendana kora naranče

-200 gr šećera

-20 gr putera

-1 kašika brašna

-šećer u prahu

 

Priprema:

Pistacije potopite nekoliko trenutaka u kipuću vodu, pa ih procijedite, odstranite im ljuske i sameljite ih.

Samljevene pistacije pomiješajte sa dva bjelanceta, pa snažno miješajući dodajte rendanu koru naranče, šećer i žumance. Od preostalih bjelanaca umutite čvrst snijeg od bjelanaca, pa ih dodajte lagano i sjedinite sa masom od žumanaca.

Kalup premažite puterom, pospite brašnom. U kalup sipajte masu.

Pecite oko jedan sat u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 60 minuta.

Kada se kolač ispeče, ohladite ga, istresite na poslužavnik i pospite šećerom u prahu.

 

Prijatno!

 

 

(www.velikakuhinja.com)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!